ATV

Важно знати

Зашто кафу не би требало да пијете одмах након буђења

 • Извор: н1инфо.рс
 • 14.11.2023. 08:18

Посезање за свјежом кафом ујутру је пракса за већину људи, али према мишљењу стручњака, може вам донијети више штете него користи.

Кофеин повећава пажњу и будност повећањем количине хормона стреса кортизола у људском тијелу.

Проблем је што кортизол природно расте када се човјек ујутру пробуди, што значи да испијање кафе у то вријеме има негативан ефекат јер додатно активира лучење кортизола.

Људи који пију кафу у року од два сата након буђења заправо чине своје тијело имуно на кофеин. Прву кафу је најбоље попити тек након што падне ниво кортизола, што је у већини случајева између 9:30 и 11:30. Са овим се слаже и нутрициониста Сара Бруер, која каже да је идеално вријеме за кафу управо у 10 часова.

Ово се, наравно, односи на људе који се буде у седам или осам часова због посла.

"Ваш ниво кортизола је највиши између пола сата и два сата након буђења. Тада је веома лоше пити кафу јер кофеин опонаша реакцију на стрес и узрокује да кортизол још више скочи", објаснила је нутрициониста.

Ако попијете кафу најмање два сата касније, нећете осјећати анксиозност и немир. Такође се савјетује да не пијете кафу прекасно увече јер, опет из истог разлога, можда ћете имати потешкоћа са спавањем. Посљедњу кафу обавезно попијте прије 17:30, преноси Н1.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)