Velika greška

Zašto karton od jaja ne treba koristiti više puta?

 • Izvor: klix.ba
 • 15.03.2023.12:41

Iako kartoni u kojem se drže jaja u marketima izgledaju praktično i za korištenje kod kuće, ne bismo ih trebali koristiti nakon kupovine.

Naime, skladištenje jaja u kartonima može naštetiti više nego što mislite.

Na nekim od ovih kartona zna i pisati da ih ne bismo trebali više koristiti i kako ih trebamo odmah odložiti u kantu za smeće.

Razlog se krije u tome što mogu sadržavati razne mikroorganizme koji nam mogu naštetiti.

Kartonske kutije za jaja ne možemo adekvatno očistiti za dužu upotrebu, a zbog toga mogu sadržavati salmonelu, koja može izazvati trovanje hranom i druge probavne smetnje.

Posebno je opasna za ljude koji već imaju zdravstvenih problema.

Kartonska kutija može narušiti i sam kvalitet jaja pa se preporučuje da se izbjegava stavljanje ovih pakovanja, ali i samih jaja na čiste kuhinjske površine.

Svakako treba obratiti pažnju prilikom razbijanja jajeta. Naime sadržaj jajeta ne smije doći u kontakt sa vanjskim dijelom ljuske.

Posude i pribor koje su dodirivale jaja ili ambalažu u kojoj su se nalazile treba dobro i pažljivo oprati.

Karton u kojem su bila jaja bacite u kantu za smeće, a možete ga korisiti umjesto kocke za loženje, jer je odlična zamjena. Svakako poslije rukovanja s ovom ambalažom i jajima dobro operite ruke kako bi spriječili moguću zarazu.

Tagovi:
 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

 • 23:15 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.