23.02.2024
10:50
Нар има много корисних својстава, познат је као богат извор антиоксиданата и влакана. То га чини одличним за одржавање здравља цријева и борбу против срчаних болести, па чак и неких врста рака. Зато нар мора бити на вашем радару и, што је још важније, на вашем тањиру.
Нар је округло воће чија сезона конзумирања траје од септембра до фебруара. Поријеклом је из Африке и вјерује се да потиче из земаља арапског полуострва. Љековита својства нара користе се током историје која датира хиљадама година.
Иако помало личи на црвене јабуке, не једете нар грицкајући га попут јабуке. Умјесто тога, да бисте појели нар, скинете дебелу, тврду кору и унутра нађете сочно црвено сјеме. Ове јестиве бобице нара су хрскаве, сочне, благо трпке и једноставно укусне — додају слатко-трпку киселост гранолама са јогуртом, воћним и сланим салатама, јелима са житарицама, смутијама и још много тога. Зрна нара су такође веома добра за вас, захваљујући низу импресивних корисних хранљивих материја и предности.
Нар је одличан извор хранљивих састојака, посебно влакана, антиоксиданата, витамина Б и неких минерала.
Ево прегледа хранљивих састојака садржаних у једној шољи нара:
Калорије: 145
Укупне масти: 2,05 грама (г)
Протеини: 2,92 г
Укупан број угљених хидрата: 32,7 г
Влакна: 7 г
Шећери: 23,9 г
Витамин Ц: 17,8 мг
Витамин К: 28,7 мцг
Фолна киселина (витамин Б9): 66,5 мцг
Калијум: 413 мг
Бакар: 0,28 мг
Нар је укусан извор хранљивих састојака и као такав се може похвалити мноштвом здравствених благодати. Поред своје универзалне употребе у кухињи, ево неколико главних разлога да га редовно конзумирате.
Нар је добар извор влакана и полифенола корисних за цријева.
Дијетална влакна су један од најмоћнијих хранљивих састојака који се налазе у нару. Свака шоља садржи 7 грама влакана, што значајно смањује дневне потребе просјечне одрасле особе за влакнима (око 25-30г дневно).
Импресиван садржај влакана није једини разлог који је добар за цријева да једете више нара. Воће је такође добар извор полифенола, који могу дјеловати као пребиотици који хране корисне микробе. Корисни микроби у цријевима (или микробиом) се хране полифенолима који се налазе у нару и тиме побољшавају слузницу цријева и смањују упалу која изазива болест. Како се број корисних микроба повећава, број штетних врста микроба у цријевима опада.
Неки кажу да одређена храна подсјећа на органе чије функције подржавају. На примјер, ораси су добри за здравље мозга и по изгледу подсјећају на људски мозак. Слично томе, нар, који на даљину подсјећа на срце, подржава кардиоваскуларно здравље.
Нар може заштитити ваше срце на неколико начина. Нар може повећати ниво „доброг“ ХДЛ холестерола уз смањење нивоа „лошег“ ЛДЛ холестерола, као и снижавање крвног притиска. Пијење сока од нара такође може побољшати проток крви и смањити ангину пекторис.
Истраживања показују да сок од нара може побољшати спортске перформансе и убрзати опоравак од физичке активности. Нар такође може помоћи у побољшању биорасположивости азотног оксида, који помаже вашем тијелу да добије хранљиве материје потребне за вјежбање.
Воће садржи природне шећере, мада нар је дефинитивно на листи воћа са ниским садржајем шећера. Дакле, могу ли људи са дијабетесом јести нар? Увијек је важно да се прво консултујете са својим здравственим радником, али у многим случајевима, људи са дијабетесом могу јести нар и имати користи од њих. У ствари, ово воће може помоћи у контроли шећера у крви.
Студије на животињама и људима показале су да нар може побољшати ниво шећера у крви код оних који имају дијабетес.
Најновије
Најчитаније
19
53
19
49
19
46
19
45
19
43
Тренутно на програму
19:42
Спорт
спортски програм
19:49
Маркетинг
маркетинг
19:50
Временска прогноза
временска прогноза
19:52
Без коментара
без коментара
19:55
Маркетинг
маркетинг
20:00
Бинго, Лутрија Србије
бинго
20:30
Историја хране ЕП 03
документарни програм