ATV

Pazite na zdravlje

Znate li koja je preporučena doza mandarina koju smijete pojesti u jednom danu?

  • Извор: Кликс
  • 16.02.2022. 16:50

Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. vijeka. Uprkos tome, teško je zamisliti jesen i zimu bez tog slasnog voća.

Ovo voće preporučeno je svakodnevno unositi u organizam, međutim, važno je imati granicu i u zdravim navikama.

Mandarine su bogate brojnim vitaminima, stimulišu funkcije mozga i prepoznatljive su po svom ugodnom mirisu i okusu. Ipak, kao i sa svime, i s njima moramo paziti i držati se preporučene dnevne doze.

Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet tijela i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak, zbog čega su neizostavni dio zimske prehrane.

Osim što su bogate vitaminom C, mandarine sadrže i vitaminime grupe B, kalcijem, magnezijem, cinkom i kalijem. One takođe stimulišu funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju, a prepoznatljive su i po svom ugodnom mirisu i osvježavajućem okusu.

Preporučena dnevna doza ovog voća je do sedam komada. Konzumiranje više od sedam mandarina može uticati na povećanu razinu šećera u krvi, a prevelika razina fruktoze može dovesti do viška kilograma.

Takođe, mandarina poput drugog citrusnog voća sadrži dosta oksalata pa se zato ne preporučuje osobama sa sklonošću prema bubrežnim i žučnim kamencima i drugim bolestima, piše Klix.ba.

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм