NASA snimila oluju na Jupiteru veću od Zemlje

  • 12.07.2017.13:06

Letjelica NASA koja se nalazi u orbiti oko Jupitera počela je juče da šalje podatke i fotografije Velike crvene pjege, dok leti iznad te ogromne planetarne oluje koja vijekovima fascinira promatrače sa Zemlje.

Letjelica Juno se ove nedjelje dosad najviše približila najpoznatijem obilježju Jupitera, dok je prolazila na visini od 9.000 kilometara iznad oblaka ogromnog crvenkastog ciklona.

Velika crvena pjega

Podaci koje je Juno snimio svojim kamerama i nizom drugih instrumenata danima će biti slani naučnicima u u kalifornijskoj Pasadeni, gdje se nalazi središte misije. Trebaće još više vremena da bi se svi ti podaci analizirali.

Naučnici se nadaju da će misija Juna pomoći u otkrivanju preostalih tajni Velike crvene pege: koje sile pokreću tu planetarnu oluju, koliko dugo postoji, koliko duboko zahvata niže dijelove Jupiterove atmosfere i zašto se čini da polako nestaje.

Astronomi se takođe nadaju da bi bolje razumijevanje Velike crvene pege moglo da baci novo svijetlo na pitanja strukture, mehanike i formiranje samog Jupitera.

"Ova oluja je veća od cijele planete Zemlje. Tamo je već stotinama godina. Želimo da znamo šta je pokreće", rekao je Stev Levin, vodeći naučnik u misiji Juno. On je rekao da se smatra kako Veliku crvenu pjegu pokreće energija koja dolazi iz unutrašnjosti planete u kombinaciji s rotacijom, ali precizni mehanizmi nisu poznati.

Velika crvena pjega je najveća poznata oluja u Sunčevom sistemu. Pjega je sa Zemlje primjećena teleskopima prije više od 350 godina, a od 1830. se sistematski posmatra.

Nekada dovoljno široka da "proguta" tri planete veličine Zemlje, slavna Jupiterova crvena oluja smanjuje se u posljednjih stotinu godina i čini se da bi mogla da potpuno nestane.

(Kurir.rs)