Petar Đokić prvi put o smjenama u ERS-u

 • 25.04.2018.19:24

Šesti dan nakon što je uprava Elektroprivrede Republike Srpske podnijela ostavke, prvi put se oglasio resorni ministar. Afera koja je od prošlog utorka tresla Srpsku, čini se nije mnogo potresla Petra Đokića.

Rukovodstvo je, prema njegovim riječima, samo odlučilo da ode, a od novog očekuje, kako kaže, "isto tako dobru saradnju". Ni u jednoj riječi nije pomenuo informacije o manipulaciji remontima termoelektrane Ugljevik, te sumnju da su namještani višemilionski tenderi za kupovinu struje.

"Do promjena u rukovodstvu ERS je došlo nakon što su podnijeli ostavke. I ta činjenica je prihvaćena od nadzornog odbora. Imenovana je nova uprava. Ustvari za sada je imenovan dio nove uprave. Uskoro će biti imenovani i ostali članovi uprave. Ja očekujem da ćemo moći ostvarivati isto tako dobru saradnju i sa novom upravom. Nova uprava mora da se posveti ukupnom stanju u Elektroprivredi. Ono nije sjajno kada gledamo sadašnji finansijski rezultat za 2017. godinu", rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

Ministar je svjestan milionskih gubitaka u proizvodnim preduzećima. Hidroelektrane prošle godine nisu baš, kako kaže, "sjajno poslovale". Brojke kažu da su poslovale više nego loše. Postoji opravdanje, kaže Petar Đokić.

vlcsnap-2018-04-25-19h22m08s587

"Postoje i objektivni razlozi zbog kojih je to nastalo. Kao što je poznato, prošla godina je bila izuzetno teška godina sa znatno manjom proizvodnjom od one koja je bila planirana. Posebno u Hidroelektranama", naglasio je Đokić.

Stižu bolji dani, najavljuje ministar. Termoelektrani Ugljevik krenulo je nabolje. Desilo se to upravo nakon remonta, koji je do sada bio neslavan zbog kupovine struje u nedoba, a sada bi mogao da proslavi TE Ugljevik.

"Nakon kapitalnog remonta u Ugleviku imamo nove bolje i vrlo vidljive rezultate u proizvodnji koju daje ova elektrana nakon kapitalnog remonta. Što znači da sve ono što je investirano u kapitalnom remontu se pokazalo veoma opravdanim i to što je ona neko vrijeme bila izvan proizvodnje, planski naravno, sada već daje dobe rezultate", istakao je Đokić.

Sasvim slučajno ili ne, ministar Đokić upravo je u izjavi ATV-u 16. aprila najavio transformacije u Elektroprivredi. Pitali smo ga tada da li se to odnosi na razdvajanje vlasničke strukture u sistemu Elektroprivrede, u dijelu koji se odnosi na proizvodnju i prodaju struje. Još nema odgovara kako će taj zadatak biti obavljen. Međutim, Elektroprivreda Republike Srpske u međuvremenu je doživjela neke druge transformacije.

 • 08:00 Serija: Dugo sam te čekao (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Vojvođanska kuhinjica

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.