Pitanje vojne imovine zavadilo srpske političare

  • 15.11.2015.19:13

Nakon prvostepene odluke Suda Bosne i Hercegovine koja kaže da država može da knjiži imovinu Republike Srpske kao svoju – oduzimanje teritorije opštine Han Pijesak aktuelizovano je i u Savjetu ministara.

Na posljednjoj sjednici ministri su prebrojali šta je sve do sada urađeno ali i ono šta je u planu za knjiženje. Sudeći po izjavama koje je dala za pojedine federalne medije, za ministra odbrane Marinu Pendeš uopšte nije sporno kome će pripasti nekretnine i zemljište u Han Pijesku površine 11 hiljada kvadratnih metara.

"Mi očekujemo da će se uskoro lokacija u Han Pijesku moći uknjižiti na Ministarstvo odbrane BiH. Imamo još određeni broj lokacija i uopšte ne vidim razlog da ih nećemo moći knjižiti na BiH, bez obzira da li su u jednom ili drugom entitetu", izjavila je Marina Pendeš, ministar odbrane BiH.

U Ministarstvu pravde tvrde da su u ovom slučaju itekako ugroženi interesi Republike Srpske. To što se i u Savjetu ministara priča o knjiženju vojne imovine koja pripada Srpskoj, Anton Kasipović naziva pritiskom prije drugostepenog postupka - u kome će, uvjeren je, osporiti čitav slučaj.

"Mi smo pripremajući sve podatke vezane i za presude i za stavove organa BiH napravili informaciju koja argumentira da se ne može oduzimati imovina RS na način kako je to i u ovom slučaju postavljeno", naglasio je Anton Kasipović, ministar pravde RS.

Dok se čeka na drugostepeni sud da odluči ko je u pravu – vojna imovina je u međuvremenu posvađala i srpske političare. U koaliciji okupljenoj oko SNSD-a optužuju Savez za promjene zato što su na posljednjoj sjednici Savjeta ministara dali podršku procesu knjiženja perspektivnih vojnih lokacija – naročito ako se to odnosi na teritoriju opštine Han Pijesak.

"Ako je to odlučeno onda je to novi prenos nadležnosti i još gore od prenosa nadležnosti – to je prenos direktno imovinskih prava, imovine RS u neku zajedničku imovinu koja Dejtonom nije predviđena i smatram da je to nezakonito", rekao je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Srpski ministri u Savjetu ministara nisu se javljali na telefon. Dragan Čavić ne bi da komentariše ono što je usvojeno na sjednici u četvrtak jer, kako kaže, nema više informacija. Zanimljivo je da više informacija nema ni SDS-ov Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane. Na naše pitanje da li je to početak knjiženja vojne imovine iz Republike Srpske na BiH, po informacije nas je uputio na adresu Savjeta ministara, iako je i sam tamo zaposlen.

"Kod nas ni jedna lokacija nije uknjižena i gospodin Radmanović je potpisao da bi se otkočio put MAP-a, da će se uknjižiti sva imovina. Znači, da će se ona riješavati. Stavovi RS i politika RS je da se kompletna državna imovina riješava", istakao je Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

Podjela neperspektivne i perspektivne vojne, ali i državne imovine godinama je neriješeno pitanje u BiH. Dogovora nema, jer u Srpskoj insistiraju na usvajanju zakona koji bi regulisao podjelu imovine.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!