ATV

Predrag Ćeranić na platnom spisku MUP-a RS

 • 06.10.2015. 08:57

Predrag Ćeranić od 1. jula ove godine nalazi se na platnom spisku Ministarstva unutrašnjih poslova RS, nakon što je angažovan kao “konsultant u razvoju strategije bezbjednosti”.

Ovo se navodi u odgovoru na poslaničko pitanje koje je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, uputio MUP-u, optužujući Ćeranića da, kao kolumnista jednih dnevnih novina, “pljuje po opoziciji na račun poreskih obveznika”.

Kako se navodi u odgovoru MUP-a, Ćeranić je angažovan zbog njegove naučne reputacije i brojnih radova iz oblasti bezbjednosti. Kako je precizirano, angažovan je po ugovoru o djelu, pošto je u stalnom radnom odnosu na “Banjaluka koledžu”.

"On u javnosti istupa kao intelektualac i profesor te škole, a Ministarstvo nema pravo da utiče na njegove lične stavove koje u javnosti iznosi, na njegove radove ili sadržaj njegovih knjiga", navodi se u odgovoru MUP-a.

Za Čavića, potvrda MUP-a da su angažovali Ćeranića kao konsultanta, dok u “isto vrijeme kao kolumnista pljuje po opoziciji dokaz je da je on portparol režima”.

" Taj čovjek se nalazi na platnom spisku MUP-a samo zato što i piše takve kolumne. Ovo je dokaz da taj čovjek, koji pljuje po opoziciji i iznosi tvrdnje o urotama i međunarodnim zavjerama, zapravo obični plaćenik", kaže Čavić za Banjaluka.net.

On najavljuje da će na današnjoj sjednici Narodne skupštine od MUP-a zatražiti da otkriju koliko plaćaju Ćeranića i “koliko uzima para za pljuvanje opozicije i svih koji misle drugačije”.

Ćeranić nije želio da komentariše Čavićeve optužbe. U kratkoj izjavi za Banjaluka.net, rekao je da “nigdje nije pročitao da ga je Čavić blatio i da ne može da priča napamet.”

 

Na optužbe Dragana Čavića reagovao je Predrag Ćeranić. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

 

"Pravo na slobodu mišljenja je jedno od temeljnih ljudskih prava, garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. To pravo pokušava mi osporiti Dragan Čavić, koji je povodom kolumne koju već skoro godinu i po objavljujem u dnevnom listu Pres RS, pokrenuo moj medijski linč"

Kako drugačije shvatiti, nego kao progon političkih neistomišljenika, neargumentovane optužbe da „pljujem po opoziciji „ i da me Mup RS plaća za to, da sam plaćenik itd. Nije primjereno da javna ličnost, politički angažovana, na ovaj način reaguje povodom javne kritike. Višegodišnji rad u službama bezbjednosti Republike Srpske i BiH i teoretsko znanje, koje dokazuju moje knjige i doktorati iz prava, i drugi, iz nauka odbrane, bezbjednosti i zaštite, odbranjen na Fakultetu bezbjednosti Javnog univerziteta u Beogradu, dali su mi za pravo da ukazujem na bezbjednosne izazove, rizike i prijetnje kojima je izložena Republika Srpska, što činim godinama".

Od 01. jula ove godine, na osnovu ugovora, pružam konsultantske usluge Mup-u RS u razvoju strategija bezbjednosti, što ne treba dovoditi u vezu sa stavovima koje kao profesor visoke škole i intelektualac javno iznosim. Očito je da moje kolumne na Dragana Čavića djeluju kao ruski suhoji na Islamsku državu i da ih on teško podnosi, ali bez obzira, javni govor koji Dragan Čavić koristi polemišući sa mnom je ispod svakog nivoa. Šta želi Dragan Čavić: da ministar Lukač prekine ugovor sa mnom, da OHR napravi listu Čavićevih političkih neistomišljenika na čelu sa mnom, i da im zabrani da javno djeluju, ili bi se zadovoljio da prestanem pisati kolumne".

Očekujem da će Dragan Čavić nastaviti da pravi pritisak na Mup Srpske, ali i da će praviti pritisak na menadžment Visoke škole Banja Luka College, gdje sam zaposlen, i uredništvo lista PressRS, vezano za moj angažman. Bez obzira na Čavićevu političku nekorektnost, neću odustati da ukazujem na opasnosti kojima je Srpska izložena. Na to me obavezuje žrtva mojih prijatelja Ljubiše Savića Mauzera i Srđana Kneževića, kao i orden Miloše Obilića, dodijeljen mi 1993. godine za ispoljenu ličnu hrabrost."

 • 20:30 Револуција 1917

  Револуција 1917

 • 21:00 Емисија: Ћирилица

  Ауторска емисија Миломира Марића.

 • 23:20 Муззик топ 20

  Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм