„Prigušena egzistencija: Savremena umjetnička scena Srbije“

 • 29.04.2015.12:26

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u četvrtak 30. aprila u 20 časova, biće otvorena izložba „Prigušena egzistencija: Savremena umjetnička scena Srbije“.

Izložba je rezultat regionalne saradnje i višegodišnjih partnerskih odnosa Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada, koji je realizovao ovaj projekat. Obzirom na aktivnu i intenzivnu savremenu scenu koja se u Banjaluci razvija tokom prethodnih desetak godina, značajno je predstavljanje presjeka umjetničke produkcije nastale na prostoru susjedne države, koje donosi niz mogućnosti za međusobna povezivanja umjetnika, kao i stručna poređenja i paralele, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

„Prigušena egzistencija“ se bavi promocijom i predstavljanjem umjetničke prakse Srbije u okviru internacionalnog kulturnog prostora i njom je obuhvaćeno 15 reprezentativnih savremenih umjetnika/umjetničkih grupa iz Srbije (Igor Antić, Breda Beban, Goran Despotovski, diStruktura, Dragan Ilić, Jelena Jureša, Stevan Kojić, MP_art, Muzej detinjstva, Andrea Palašti, Vesna Perunović, Nataša Teofilović, Zoran Todorović, Miloš Tomić i Selman Trtovac). Izložba je posebno koncipirana 2014. godine za predstavljanje u Nacionalnom muzeju likovnih umjetnosti  na Tajvanu.

Igor Antic- Napravljeno po meri

U fokusu izložbe su  umjetnički radovi koji kroz upotrebu savremene umjetničke prakse i proširenih medija (instalacije, objekti, fotografije, crteži, video radovi, digitalne  animacije i performansi) istražuju aspekte svog društvenog okruženja i moguće relacije umjetnosti i mjesta ove regionalne scene u međunarodnom kontekstu. Svijest o važnosti pozicioniranja sopstvenog umjetničkog potencijala unutar globalnog kulturnog prostora i njegove aktuelne umjetničke produkcije je sve prisutnija, ne samo među umjetnicima, već i među kustosima i muzejima.

Tema izložbe blisko je povezana sa istorijom Srbije, njenom politikom i društvom. I pored toga što svi odabrani umjetnici govore prepoznatljivim internacionalnim jezikom, koriste sva dostupna moderna tehnološka i naučna postignuća, u njihovim radovima se mogu prepoznati naznake podneblja sa kojeg potiču, u izboru tema,  u postupku, u duhu kojim odišu. Oni savremenim medijskim jezikom istražuju različite kontekste svog društvenog okruženja, naročito teme u vezi sa ličnim odnosom ka društveno-političkoj tranziciji, migraciji, egzilu, globalizaciji, problemima identiteta i odnosa prema savremenoj ekonomiji, kapitalu i tehnologiji.

Stevan Kojic -Samodrzivi sistemi apsurda

Autori koncepcije izložbe su Sanja Kojić Mladenov, direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, i Svetlana Mladenov, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, a kustos izložbe u Banjaluci je Žana Vukičević, kustoskinja MSURS.

 

Otvaranjem izložbe „Prigušena egzistencija“ započinje bogat program koji je MSURS osmislio za ovogodišnju Noć muzeja 16. maja uz podršku Kompanije m:tel.

Kako je uz Noć muzeja koja se održava 16. maja planiran i polumaraton 17. maja, smatramo da će se Banjaluka toga dana izdvojiti kao poseban grad koji promoviše intenzivan i zanimljiv vikend kulture i sporta.

 

Izložba će biti otvorena do 7. juna 2015. godine.

 • 08:00 Serija: Dugo sam te čekao (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Vojvođanska kuhinjica

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.