Политички аналитичар

Анђелковић: Државност Српске старија од државности дејтонске БиХ

 • Извор: СРНА
 • 24.02.2024. 14:40

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је Срни да је Устав Републике Српске који је донесен прије 32 године доказ да је државност Српске старија од државности савремене дејтонске БиХ.

"Устав је потврда и симбол државности. Јако је важно што Устав Републике Српске претходи Уставу БиХ", рекао је Анђелковић.

Он је подсјетио да је Устав Српске (Српске Републике Босне и Херцеговине) донесен 1992. године, а Устав БиХ 1995. године као дио дејтонског аранжмана.

"Та игра бројева свједочи о нечему врло битном, а то је да је Република Српска старија од савремене БиХ", истакао је Анђелковић.

Дакић: Шмит изузетно свјестан своје правне ситуације

Дакић: Шмит изузетно свјестан своје правне ситуације

Он је навео да је БиХ као република бивше Југославије прогласила независност нелегално и противно вољи једног од конститутивних народа, док је савремена БиХ резултат компромиса сва три конститутивна народа.

Та БиХ је, додао је Анђелковић, настала три године касније од Републике Српске, чији је Устав као важећи признат као такав дејтонским аранжманом.

"То је порука свима који оспоравају државност Републике Српске, односно та државност је старија од босанскохерцеговачке, а БиХ може да опстане само као заједница сва три равноправна народа и два ентитета. Ко год хоће то да наруши, тај води БиХ ка пропасти", нагласио је Анђелковић.

Лукић: Огољене намјере странаца и политичког Сарајева, све иде у корист Српске

Лукић: Огољене намјере странаца и политичког Сарајева, све иде у корист Српске

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

  'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска