Sokolački načelnik

Bjelica: "Mali Zejtinlik" - pečat Srpske

 • Izvor: Srna
 • 09.01.2023.14:24

Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu je pečat Republike Srpske, a današnje polaganje vijenaca na tom mjestu, povodom Dana Republike, potvrda je da se čuva i ne dozvoljava bilo kakvo prekrajanje istorije, poručio je sokolački načelnik Milovan Bjelica.

Bjelica je izrazio zadovoljstvo da se danas na Vojničkom spomen-groblju na Sokocu okupio politički vrh Republike Srpske i Srbije.

"Želimo da unpređujemo Republiku Srpsku i neka ona živi vijekovima!", izjavio je Bjelica novinarima nakon polaganja vijenaca na Centralni krst na "Malom Zejtinliku".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i delegacija Vlade Srbije u kojoj su Nikola Selaković, Danica Grujičić i Ivica Dačić danas su na Vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu, položili vijence povodom 9.januara - Dana Republike Srpske. Poštu su odale i brojne delegacije iz Republike Srpske i predstavnika Srpske u institucijama BiH, u prisustvu zvanica iz regiona, kao i građana.

Vojničko spomen-groblje osnovano je u januaru 1996. godine na Sokocu, kada je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma o miru počeo egzodus oko 150.000 sarajevskih Srba sa njihovih ognjišta koja su u ratu odbranili, iz Vogošće, Grbavice, Dobrinje, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Ilijaša i drugih naselja iz okoline Sarajeva.

Odlazeći sa svojih imanja, sarajevski Srbi su ponijeli i svoje mrtve, te njihove zemne ostatke sahranili na Vojničkom spomen-groblju na Sokocu.

Ovaj jedinstveni spomen-kompleks, po uzoru na Srpsko vojničko groblje "Zejtinlik" u Solunu, dobio je naziv "Mali Zejtinlik", uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Na ovom vojničkom spomen-groblju sahranjeno je gotovo 1.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda. 

Tagovi:
 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Metar moga sela

  Marin Marinković, dugogodišnji urednik i TV lice, poći će putevima sela u cijeloj Republici Srpskoj, zavirti u domove vrijednih domaćina, otkriti tradiciju i pustiti glas naroda da opiše svoj život i rodnu grudu.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:42 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.