ATV

Profesor ustavnog prava

Blagojević: Šmit nema diplomatski imunitet

  • Извор: РТРС
  • 08.09.2023. 12:03

Kristijan Šmit iznosi pravno neutemeljenu tvrdnju da je "zaštićen Bečkom diplomatskom konvencijom" - naveo je profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

Tekst prenosimo u cijelosti:

Kristijan Šmit iznosi pravno neutemeljenu tvrdnju da je, kako su prenijeli mediji, "zaštićen Bečkom diplomatskom konvencijom i da uživa imunitet". Međutim, upravo se na ovome može vidjeti, i vidi se, zašto Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i da upravo zbog toga ne uživa diplomatski imunitet.

Međutim, upravo se na ovome može vidjeti, i vidi se, zašto Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i da upravo zbog toga ne uživa diplomatski imunitet.

Naime, članom 3 Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog ugovora strane potpisnice tog ugovora ( Republika Srpska, Federacija BiH, tadašnja R BiH, SR Јugoslavija i Republika Hrvatska) ugovorile su i tim ugovorom propisale da će "visokom predstavniku odobriti iste privilegije i imunitete koje uživaju diplomatski agenti po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima".

Ključna stvar u citiranoj ugovornoj odredbi je da strane ugovornice priznaju diplomatski imunitet samo pod uslovom da se radi o licu koje je visoki predstavnik.

Međutim, Kristijan Šmit nije visoki predstavnik i usljed toga nema ni diplomatski imunitet. Naime, nije sporno da visoki predstavnik, kako je pokazano, prema Dejtonskom sporazumu i Konvenciji o diplomatskim odnosima, uživa diplomatski imunitet. Ali, da bi osoba imala taj imunitet mora prethodno biti imenovana na tu funkciju relevantnom rezolucijom SB UN, kako je propisano članom 1 stav 2 Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

Šmit nije imenovan za visokog predstavnika prema tom pravilu međunarodnog prava i zato nije visoki predstavnik pa, u konačnom, nema ni diplomatski imunitet.

U konkretnom slučaju on nije diplomata ni po nekom drugom osnovu.

Јer, on se ovdje bez valjanog pravnog osnova predstavlja samo kao visoki predstavnik, ali nema imenovanje za to u skladu sa međunarodnim pravom. Na drugoj strani, Šmit ovdje nije došao kao ambasador Njemačke pa zato ni po tom osnovu ne može uživati zaštitu koju pruža navedena Konvencija o diplomatskim odnosima.


Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Немирни (12+)

    Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

  • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

    Серија: Мочвара (16+) (Р)