ATV

Ruski ambasador u Srbiji

Bocan-Harčenko: I Dodik i Moskva potpuno opravdano ne priznaju Šmita

 • Извор: СРНА
 • 13.09.2023. 18:01

I Rusija i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpuno legitimno i opravdano ne priznaju građanina Njemačke Kristijana Šmita za visokog predstavnika, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

On je naglasio da je u ovom trenutku nelegitimna institucija visokog predstavnika i čovjek koji se tako predstavlja.

- Mi ga ne priznajemo, kao ni Dodik, potpuno legitimno i opravdano, polazeći od principa kojima smo se rukovodili kada smo imenovali prethodnike ovog čovjeka. Zato je teško očekivati da on može da uradi nešto što ne bi bilo negativno. Otuda i sukob koji se stalno razvija i nije juče nastao eksalira - naveo je Bocan-Harčenko.

On je za Sputnjik rekao da Šmit može da donese milion odluka, ali da se nijedna neće primjenjivati u Republici Srpskoj, što je opravdano, jer je on građanin Njemačke.

- Zašto bi Dodik i rukovodstvo Srpske u cjelini, kao i predstavnici Republike Srpske u centralnim organima u Sarajevu izvršavali odluke jednog građanina Njemačke? - upitao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o Dodikovoj posjeti Moskvi do kraja oktobra i sastanku sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ruski ambasador je rekao da sa Dodikom postoje stalni kontakti i redovni sastanci na najvišem nivou Rusije - od predsjednika do šefa diplomatije.

Šmitu se priviđaju barikade: Tvrdi da su juče postavljene u Banjaluci

Šmitu se priviđaju barikade: Tvrdi da su juče postavljene u Banjaluci

- Tu se prirodno razmatra situacija u BiH, šta je moguće uraditi da se sačuva Republika Srpska, njena ovlašćenja i status entiteta, što je ne samo moguće, nego i neophodno. To je zadatak broj jedan - istakao je Bocan-Harčenko.

On je ocijenio da je destabilizacija BiH ozbiljna varijanta negativnog razvoja događaja sa veoma teškim posljedicama i da svi razumiju da je potrebno sačuvati manje-više prihvatljivu stabilnost.

- Šta će biti sa BiH, kako će se ona razvijati, to je drugo pitanje koje je u ovom trenutku, vjerovatno, teško razmatrati i rješavati u uslovima kada je Zapad tamo napravio haos - naveo je ruski ambasador.

Zato je, kaže Bocan-Harčenko, minimum zadatka da se ostane u okvirima Dejtona i onih ovlaštenja i strukture te zemlje koja postoji na entitetskom nivou, primijenjeno na konstitutivne narode.

- Sve ostalo je đavolja rabota uperena na potkopavanje Dejtona i nikakva centralizacija BiH nije moguća u ovom trenutku - istakao je on, te ukazao na pokušaje da se prikrije centralizacija BiH na štetu Srba i Republike Srpske pozivanjem na konvencije Savjeta Evrope, ljudska prava ili ekonomski razvoj i nezamislive investicije.

Što se tiče Kosova i Metohije, Bocan-Harčenko je ocijenio da taj problem može biti riješen i da će se to dogoditi ne sutra, već za neko vrijeme, ali uz vraćanje tog pitanja u okvire Rezolucije 1244 i uzimanje, prije svega, u obzir interesa Beograda.

Prema njegovim riječima, da nema Rusije i Kine u Savjetu bezbjednosti, u UN bi odavno bilo riješeno pitanje Kosova glasanjem na bazi Ahtisarijevog plana i da zatvore tu temu. On je ocijenio da je jasno da se u procesu konačnog rješavanja kosovskog pitanja, u krajnjem ishodu, ne može zaobići Savjet bezbjednosti UN.

Šta piše u optužnici protiv Dodika? Od Suda traže njegovu smjenu

Šta piše u optužnici protiv Dodika? Od Suda traže njegovu smjenu

Osim toga, dodao je ruski ambasador, zadržavanje kosovskog pitanja na agendi Savjeta bezbjednosti UN pruža mogućnost da se to pitanje stalno razmatra, da se upozorava na probleme koji postoje, da se svjetska većina upozna sa tim problemima.

Ruski ambasador je rekao da je Zapadu potrebna imitacija rješenja za Kosovo i Metohiju, ali da im je glavni cilj da "nezavisno" Kosovo i da to Srbija prizna.

On je naveo da Zapad koristi sve metode, od nekih pregovaračkih klopki, ali da mu je teško da u datom slučaju zamislim da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može da upadne u takvu klopku i da uspijeva da ne podlegne tim provokacijama.

Prema njegovim riječima, kao još jedan metod pritiska na Beograd je i stvaranje neizdrživih, nemogućih uslova za Srbe na Kosovu pod pretpostavkom da upravo to može da natjera Beograd na neke korake u pravcu priznanja.

Pošto u toj situaciji ništa ne može da se uradi, podstiču se, ocjenjuje ruski ambasador, Priština i premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti koji čini sve da ne bude, ne samo normalizacije odnosa sa Beogradom, nego ni bilo kakvih veza između Kosova ili opština naseljenih Srbima sa Beogradom.

Govoreći o interesima Rusije na Balkanu, on je naveo da Rusiji odgovara stabilna Srbija, a ne haos, kako je neki optužuju bez dokaza.

Na optužbe da predsjednik Srbije svaki čas dolazi kod njega "da se pravda za nešto što je uradio", Bocan-Harčenko je rekao da su te optužbe nastavak neuspješnih i jadnih pokušaja da se baci sjenka i da se zatruje sve što postoji u normalnim odnosima Rusije i Srbije.

Kada je riječ o zapadnim pritiscima na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, Bocan-Harčenko je naglasio da griješe oni koji smatraju da će dobri rusko-srpski odnosi biti potkopani ako se Srbija priključi sankcijama protiv Ruske Federacije.

Пратите нас и путем Вибера

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)