U teškom zdravstvenom stanju pušten na slobodu

"Brđanin dokaz nepravde Haga prema Srbima"

  • Izvor: Srna
  • 04.09.2022.12:52

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je nepravda glavno obilježje sudovanja u BiH, ali i međunarodnih pravosudnih institucija, što je vidljivo i u slučaju bivšeg šefa Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti /SAO/ Krajina Radoslava Brđanina, koji je u teškom zdravstvenom stanju pušten na slobodu nakon 23 godine tamnovanja.

"Očito je riječ o jednoj unaprijed pripremljenoj političkoj slici koja je poslije popunjavana određenim pravosudnim ili sudskim odlukama i presudama", rekla je Cvijanovićeva novinarima komentarišući činjenicu da je Brđanin zbog izuzetno lošeg zdravstvenog stanja prebačen u bolnicu na liječenje po dolasku u Banjaluku iz Haga.

Cvijanovićeva je konstatovala da su tu i nehumani uslovi i odnosi prema presuđenim Srbima, kao i nejednak tretman svih onih koji su trebali da se nađu pred pravosudnim institucijama.

"Nažalost, ovo nije jedini slučaj gdje je neko ko je teško obolio, a /tek/ u lošem stanju mu se dozvoljava da izađe na slobodu, iako su neki uslovi stečeni i prije toga", naglasila je Cvijanovićeva.

Brđanin je nakon 23 godine provedene u zatvoru pušten na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja i sinoć je stigao u Banjaluku.

Na banjalučkom Aerodromu dočekalo ga je vozilo Hitne pomoći, a potom je smješten u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci u jedinicu za intenzivno liječenje.