Ministar pravde Republike Srpske

Bukejlović: Biće uvažene neke sugestije tokom javne rasprave u vezi sa Nacrtom izmjena Krivičnog zakonika

 • Извор: АТВ
 • 12.04.2023. 21:35

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je gostujući u emisiji ATV-a "Imate riječ" da će dvomjesečna javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske, kojim je propisano uvođenje krivičnog djela protiv časti i ugleda, biti održana širom Srpske i da će to biti prilika za sve zainteresovane da iznesu konstruktivne prijedloge.

Pritisci da se povuče zakon

"Do sada su bili pokušaji pritiska da se povuče zakon, ali bez konkretnog razloga i osnova, a još manje da smo dobili konstruktivnu sugestiju koje odredbe trebamo mijenjati, osim koje se tiču iznosa novčane kazne", istakao je Bukejlović.

On je rekao da su pojedinci i pojedini mediji pokušali banalizovati donošenje ovog zakona, istakavši da je riječ o materiji kojoj treba pristupiti ozbiljno jer je riječ o uvođenju novih krivičnih djela kao što je neovlašteno objavljivanje tuđeg snimka, video spisa i portreta.

"Bitno je napomenuti da se za ova krivična djela postupak vodi po prijedlogu oštećenog. Nećete imati situaciju da se to radi po službenoj dužnosti, nego onaj ko smatra da je oštećen podnosi prijavu, Tužilaštvo je razmatra, a na Sudu je da li će potvrditi optužnicu", pojasnio je Bukejlović.

Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija

Narodni poslanici razmatraće i Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, a Bukejlović ističe da je riječ o praćenju finansijskih tokova u ovim organizacijama, što do sada nije bilo moguće.

"Namjera koja se planira postići je nadzor nad finansijskim tokovima ovih organizacija. Imamo situaciju gdje nismo imali nadzor nad sredstvima koja dolaze iz inostranstva i načinu utroška. Ovim zakonom stavlja se obaveza tim organizacijama da dostavljaju polugodišnje i godišnje izvještaje. Ne postoji zabrana da dobijaju sredstva. Ovaj zakon pomaže u transparentnijem radu njih i prema njihovim donatorima", istakao je Bukejlović.

On je naglasio da se u ovom zakonskom rješenju pogrešno interpretira termin "agent stranog uticaja".

"Nema represivne mjere i ne postoji namjera da se kontroliše količina novca, već da se spriječe negativne pojave koje bi mogle voditi u finansiranje terorizma, pranje novca i usmjeravanje novca u pogrešne svrhe", istakao je Bukejlović.

On je dodao da je BiH imala problem, odnosno da je bila na listi visokorizičnih zemalja kada je riječ o finansiranju terorizma, te naglasio da je potrebno legalizovati tokove novca.

Bukejlović je rekao da novi Porodični zakon u prvi plan stavlja interes djeteta, na čemu je insistirao i njegov prethodnik u ministarstvu Anton Kasipović, s čime je prepoznata potreba reforme ove oblasti.

"Uvedeni su novi instituti kada govorimo o djeci i njihovoj zaštiti. Regulisan je odnos djeteta i roditelja sa kojim ne živi nakon razvoda braka. Napraviće se jedna vrsta registra u koja će se upisivati lica kao usvojioci, čime će se olakšati taj proces", istakao je Bukejlović.

Registar pedofila

Kada je riječ o registru pedofila, Bukejlović je istakao da je donesena komletna verzija zakona koji se odnosi na registar lica osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djeteta.

"U registar upisujemo lica koja su pravosnažno osuđena po Krivičnom zakonu Republike Srpske, BiH i drugih, ali i po zakonima koji su prestali da važe. Zakon u tom smislu ima jednu vrstu retroaktivne primjene", rekao je Bukejlović.

On je naveo da nije moguće javno objaviti registar zbog zaštite podataka i eventualne zamjene identiteta, ali i dodao da će institucije i organizacije imati pristup kada je riječ o prijemu takvih lica u radni odnos i njihovog prisustva događajima.

Popunjenost zatvorskih jedinica

Kada je riječ o popunjenosti zatvorskih jednica, ministar je rekao da je uveden visok standard boravka i da su kazneno-popravni zavodi "pod lupom" međunarodnih organizacija.

 • 07:00 Емисија: АТВ јутро

  Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

 • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

  ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.