ATV

Министар правде

Букејловић: Објављивање снимака без дозволе сниманог лица кривично дјело

 • Извор: СРНА
 • 07.11.2023. 13:58

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је данас Срни да грађани морају поштовати одредбе Кривичног законика Српске, што значи да не смију бити објављивани видео-записи и фотографије на којима се лице може препознати, јер се то третира као кривично дјело

"Законом је прописано да ће се онај ко објави или прикаже спис, портрет, фотографију, видео-запис, филм или фонограм личног карактера, без пристанка лица које је спис саставило или на кога се спис односи, односно без пристанка лица које је приказано, а такво објављивање или приказивање је имало или могло да има штетне посљедице по живот лица, казнити новчаном казном или казном затвора до двије године", појаснио је Букејловић.

Он је истакао да не смију бити нормализована друштвено неприхватљива понашања, али да би осуђивање требало остати на полицијском прекршају, у складу са законом утврђеним дјелокругом, без објављивања видео-записа и фотографија на којима се лице може препознати, тим прије што Кривични законик Републике Српске ово третира као кривично дјело.

"Апелујем на медије да се придржавају новинарског правила о заштити идентитета лица о којима извјештавају, уколико ће то угрозити њихово достојанство или их изложити стигматизацији", рекао је Букејловић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:15 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:50 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.