ATV

Ministar pravde Republike Srpske

Bukejlović: Porodičnim zakonom zaštita djeteta je stavljena u prvi plan

 • Извор: РТРС
 • 05.04.2023. 08:53

Kroz cijeli Porodični zakon provodi se da svi organi moraju postupati u skladu sa najboljim interesima djeteta, izjavio je ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

Bukejlović je naglasio da je zaštita djeteta stavljena u prvi plan.

"Rađeno je mnogo toga kada je riječ o usvajanju. Formira se poseban registar lica koja su podobna da usvoje i da budu usvojena“, precizirao je Bukejlović.

On je napomenuo da se izmjena Porodičnog zakona dotiče skoro svakog pojedinca, od najmlađih do najstarijih.

Govoreći o Registru pedofila Bukejlović je napomenuo da je cilj toga prevencija i zaštita djece.

Kada je riječ o Zakonu o krivičnim sankcijama, Bukejlović je podsjetio da je u Krivični zakonik 2021. godine uvedena kazna doživotnog zakona.

"Ali, to nije bilo regulisano u Zakonu o krivičnim sankcijama i morali smo da uredimo tu oblast“, objasnio je Bukejlović.

Reagujući na kritike koje su dobili zbog Zakona o kleveti, Bukejlović je istakao da apsolutno stoje iza svojih stavova.

"Radi se o namjeri dekontaminacije prostora koji se moraju regulisati. Predstoji nam rasprava. Sigurno je da ćemo obići najveće centre u Srpskoj i obavijestiti sve zainteresovane subjekte. To će biti prilika da svi izraze svoj stav i sugestije kako bismo mogli da korigujemo određene odredbe“, naveo je Bukejlović.

Poručio je da su sve kritike dobrodošle.

"Otvoreni smo za svaku vrstu dijaloga. Gledaću da, u skladu sa svojim obavezama, budem prisutan na brojnim raspravama. Volio bih da svi dođu spremni i sa adekvatnim argumentima“, naglasio je Bukejlović.

Komentarišući kritike na Zakon o neprofitnim organizacijama Bukejlović je rekao da se njime planira postići čista vrsta nadzora nad radom tih organizacija.

"Da znamo porijeklo novca i na šta su potrošena sredstva. Ubijeđen sam da će ovo doprinijeti njima samima“, zaključio je Bukejlović.

 • 22:10 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:25 Серија: Развратник (16+)

  Серија: Развратник (16+)

 • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

  Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

 • 23:45 Ноћни програм

  Ноћни програм