Министар правде Републике Српске

Букејловић: Пропусти у раду казнено-поправних завода биће санкционисани

 • Извор: СРНА
 • 12.01.2024. 09:15

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да ће ове године, уколико буду утврђени пропусти у вођењу и организацији рада у казнено-поправним заводима, одговорни сносити посљедице у складу са законима који уређују област извршења кривичних и прекршајних санкција.

- Када је ријеч о извршењу кривичних и прекршајних санкција, безбједност у казнено-поправним заводима у Републици Српској је задовољавајућа и има довољно капацитета за пријем осуђених и притворених лица - навео је Букејловић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске прошле године усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција, те да је усаглашен са одредбама Кривичног законика које се односе на казну доживотног затвора.

- Такође, усвојен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о посебном режиму издржавања казне затвора којим се прописује начин извршења казне доживотног затвора и поступање према осуђенима на ову врсту кривичних санкција, а који ће се спроводити у одјељењима посебног режима извршења казне затвора - напоменуо је Букејловић.

Он је навео да ће усвајањем овог закона бити заокружен правни оквир који се односи на извршење казне доживотног затвора која је прописана за најтежа кривична дјела и најтеже облике тешких кривичних дјела.

БИЋЕ НАСТАВЉЕНА УЛАГАЊА У ОБЈЕКТЕ ПРАВОСУДНИХ ИНСТИТУЦИЈА

- У сарадњи са Владом Републике Српске и у складу са могућностима, и наредне године радићемо на побољшању материјалног положаја и статуса радника у правосудним институцијама - рекао је Букејловић.

Букејловић је нагласио да ће, с циљем јачања ефикасности рада правосудних институција, бити настављена инфраструктурна улагања у објекте намијењене раду правосудних институција Републике Српске.

ИЗМЈЕНАМА ЗАКОНА О ПРЕКРШАЈИМА БИЋЕ ОЛАКШАН РАД ПОЛИЦИЈЕ

Букејловић је навео да се законима из надлежности Министарства правде Републике Српске уређују и стварају претпоставке које олакшавају рад и других органа, те да ће Законом о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске бити олакшан рад полиције Српске.

- Одредбама овог закона предвиђена је могућност да окривљена лица новчану казну и трошкове платног промета могу платити електронски, на мјесту извршења прекршаја код овлаштеног службеника, у полицијској станици или канцеларији надлежног овлаштеног органа, уз издавање доказа о уплати - појаснио је Букејловић.

Он је напоменуо да лице затечено у извршењу прекршаја које одбије да се подвргне тестирању на дрогу може бити задржано до опоравка.

- Такође, застарјелост извршења заштитних мјера наступа када протекну двије године, од дана правоснажности рјешења о прекршају, односно извршног прекршајног налога којим су изречене заштитне мјере - рекао је Букејловић.

ОСНАЖИТИ ЖРТВЕ ДА СЕ СУПРОТСТАВЕ НАСИЉУ

Он је рекао да још постоји велики број кривичних дјела насиља, те да је потребно охрабрити и оснажити жртве да се супротставе свим облицима насиља.

Букејловић је подсјетио да су у претходној години Влада Републике Српске и ресорна министарства начинили велики напредак доношењем закона и мјера који се односе на заштиту најугроженијих друштвених група жена, дјеце и породице.

- Нацрт Закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама Републике Српске усвојен је ради боље заштите жртава насиља. Усвојен је и ради бољег одговора свих субјеката заштите приликом пружања помоћи и подршке жртвама насиља, те одлучнијег и правовременијег институционалног дјеловања - рекао је Букејловић.

Он је подсјетио да је Министарство правде Републике Српске прошле године утврдило Породични закон Српске, којим су значајно унапријеђени постојећи и уведени нови модели заштите дјетета и породице.

Букејловић је навео да је Законом о измјенама и допунама Кривичног закона Републике Српске обезбијеђена већа заштита жртава сексуалног насиља и узнемиравања.

- Истим законом прописано је и ново кривично дјело које смо сматрали неопходним, а то је неовлаштено објављивање и приказивање туђих фајлова, портрета и видео-записа које ће се кажњавати новчаном или казном затвора - напоменуо је Букејловић.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:55 Емисија: Досије (Р)

  У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

 • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.