ATV

Министар правде

Букејловић: Српска штити и обезбјеђује права појединца

  • Извор: СРНА
  • 10.12.2023. 14:04

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић поручио је да Република Српска штити и обезбјеђује људска права појединаца, која су услов мира, толеранције и правде.

Букејловић је истакао да у Српској сви морају бити једнаки, без обзира на разлике у погледу расе, пола, језика, вјере, политичког или другог мишљења, националног, друштвеног поријекла или било којег облика различитости.

Он је рекао поводом Међународног дана људских права, 10. децембра, је један од основних приоритета Министарства правде Српске подизање свијести о поштовању људских права и слобода у свим сегментима.

То је, додао је, неопходно за равноправно и просперитетно друштво, посебно за елиминисање свих облика дискриминације према најосjетљивијим друштвеним групама.

- Да би се омогућило уравнотежено поштовање људских права и слобода, неопходно је да једнака права вриједе за све грађане, било да се ради о појединцима или групама - рекао је

Према његовим ријечима, свака држава која жели приступити ЕУ треба да поштује људска права, те је стога унапређење, промоција и поштовање људских права и слобода обавеза БиХ на њеном путу ка европским интеграцијама.

Напомињући да су људска права су подељена у неколико група које потврђују право сваког појединца на живот, рад, образовање, једнакост пред законом, приватност и многа друга, он је нагласио да сва људска права и слободе, било да припадају појединцима или групама, не треба схватити као безусловна и неограничена, него се могу и ограничити, али само у посебним околностима и у складу са законом.

Букејловић је подсјетио да су у Републици Српској људска права загарантована њеним Уставом као највишим правним актом у Поглављу два, које је посвећено одредбама о људским правима и слободама, у којима се наводе обичајна права, слободе и дужности човјека и грађанина.

Међународни дан људских права обиљежава се на дан када је 1948. године Генерална скупштина УН усвојила Универзалну декларацију о људским правима, први правни документ којим су утврђена основна људска права која би требало да буду универзално заштићена.

Сходно томе, сва људска бића се рађају слободна и једнака и као таква имају своја права која припадају свима подједнако, без дискриминације по било ком основу, а која нас глобално повезују као заједницу са истим вриједностима.

Пратите нас и путем Вибера