ATV

Ministar pravde Republike Srpske

Bukejlović: Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće

 • Izvor: SRNA
 • 15.05.2023. 12:22

Stanje bezbjednosti u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Banjaluci je zadovoljavajuće i zaposleni su apsolutno osposobljeni da odgovore svakom zadatku i službi, izjavio je ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

Bukejlović je istakao da će resorno ministarstvo i dalje raditi na poboljšanju sistema.

"Postoji određen vid materijalnih, infrastrukturnih, ali i kadrovskih potreba i u narednom periodu ćemo razmatrati budžetske okolnosti da bi im izašli u susret", rekao je Bukejlović novinarima nakon razgovora sa rukovodstvom KPZ-a i obilaska ove ustanove.

Pomoćnik ministra pravde za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija Pero Dunjić rekao je da KPZ Banjaluka ima veoma dobre uslove za izdržavanje kazne zatvora, ali da će se raditi na obnavljanju materijalnih i infrastrukturnih sredstava kojima ističe rok trajanja.

"U Republici Srpskoj imamo šest kazneno-popravnih zavoda u kojima je trenutna popunjenost kapaciteta između 40 i 50 odsto", naveo je Dunjić.

Bukejlović: Biće uvažene neke sugestije tokom javne rasprave u vezi sa Nacrtom izmjena Krivičnog zakonika

Bukejlović: Biće uvažene neke sugestije tokom javne rasprave u vezi sa Nacrtom izmjena Krivičnog zakonika

Vršilac dužnosti direktora KPZ Banjaluka Dragan Jevđenić kaže da je ova ustanova zatvorenog tipa u kojoj kaznu zatvora služe zatvorenici do pet godina kazne, povratnici, maloljetna lica koja su upućena na izdržavanje vaspitne mjere i pritvorena lica.

"Zadnjih 15 godina nismo imali pokušaja bjekstva, niti pobuna, tako da je stanje bezbjednosti dobro. Kapacitet KPZ-a je 472 lica, a trenutno je popunjenost manja od 50 odsto. Trenutno nemamo nijedno dijete u vaspitno-popravnom domu", rekao je Jevđenić.

On je dodao da je sa resornim ministrom razgovarao o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih, kao i o određenim ulaganjima.

Posebna jedinica KPZ-a Banjaluka izvela je pokaznu vježbu simulirajući pokušaj bjekstva i pobunu.

U Republici Srpskoj postoji šest kazneno-popravnih zavoda, od kojih su tri zatvorenog tipa - Foča, Banjaluka i Bijeljina, te tri poluotvorenog tipa - Trebinje, Doboj i Istočno Sarajevo u kojem postoji odjeljenje za žene i maloljetnike.

 • 07:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (R) (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina