“Elektroprivreda”

Cijena struje u Srpskoj ostaje ista do kraja godine

 • Izvor: ATV
 • 10.11.2022.19:24

Cijena struje neće se povećati do kraja godine. Ipak, neodrživo je da njena cijena u narednom periodu ostane na istom nivou, zbog odživosti cjelokupnog sistema, kaže direktor “Elektroprivrede“ Srpske. Ova godina se, ističe Luka Petrović, može ocijeniti kao veoma turbulentna. Bez obzira na to kaže "Elektroprivreda" jedina u regionu nije povlačila pomoć Vlade Srpske.

"I sad kad postavimo pitanje da će doći do pomijeranja cijena električne energije znači svi to više očekuju jer prosto nije normalno račun za vodu je stigao račun za električnu energiju, da je račun za telefone u jednom trenutku stigao račun za električnu energiju. Mi ćemo pokušati da ne pravimo udar na građane Republike Srpske i ja vjerujem da promjene koje će se i desiti neće osjetiti 75 odsto građana u Republici Srpskoj", rekao je Luka Petrović, direktor “Elektroprivrede Republike Srpske“.

Struja u Srpskoj ostaće i u narednoj godini najpovoljnija u BiH i regionu. 

Do korekcija će kaže predsjednik Vlade  sigurno doći. 

"Mi imamo jednogodišnje i dvogodišnje ugovore sa našim privrednicima koji ističu krajem ove godine i jednogodišnji i dvogodišnji. Prema tome dolazi se u poziciju da se prave novi ugovori i sigurno da će tu doći do određenih korekcija. Čak imamo i saglasnost privrednika da mora doći do korekcije samih cijena električne energije, da je neodrživo da se ostane na postojećem nivou", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Milorad Dodik prije tri dana rekao je da je plan da se cijena viška struje ponudi investitorima po nižoj cijeni od tržišne kako bi otvorili pogone. To bi kaže trebalo pokrenuti investicioni ciklus. 

"Mi želimo taj višak da upotijebimo na sljedeći način i to ćemo razviti već na proljeće da kažemo investitorima mi vam garantujemo cijenu električne energije po megavatu 80 evra a ona je na evropskom tržištu 500 evra. Pet narednih godina ako otvorite određeni pogon zaposlite 50 ljudi, 100 ljudi ili ne znam ni ja koliko to će biti iznivelisano i vjerujem da ćemo pokrenuti investicioni ciklus u tom pogledu", poručuje Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.  

Prema ranijim najava, opredjeljenje Vlade Srpske je i da domaćinstva koja struju budu štedila nemaju poskupljenje ili da ono bude potpuno zanemarivo.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Emisija: Cirilica, R

  Emisija: Cirilica, R

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 17:50 Slike iz niskih zemalja

  Slike iz niskih zemalja