Predsjednik Saveza opština i gradova Srpske

Ćosić nakon konsultacija: Vlada da se fokusira na nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine

 • Izvor: ATV
 • 02.12.2022.14:15

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić poručio je da fokus rada nove vlade Srpske mora biti na nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama Srpske.

"Predložili smo mandataru da u prvih 100 dana rada razgovaraju sa kompletnom Vladom i ministrom finansija o tome kako poboljšati i ustabiliti finansijski položaj ovih lokalnih zajednica", rekao je Ćosić nakon konsultacija kod mandatara za sastav nove Vlade Radovana Viškovića.

Ćosić napominje da polovina lokalnih zajednica u Srpskoj nerazvijena i izrazito nerazvijena zbog čega je neophodno da im se obezbijedi finansijska stabilnost.

"Srpska ima i razvijene i izrazito razvijene lokalne zajednice zbog čega je potrebno pojačati kriterijume za raspodjelu sredstava od PDV-a te pokušati doći do pravednijeg modela koji bi možda nekome popravio položaj, a nekome umanjio finansijska davanja", dodao je Ćosić.

Ćosić je rekao da je na manadataru da predloži kandidata za resornog ministra.

"Opšta je ocjena da saradnja sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske mora biti bolja i očekujemo da će to u narednom periodu biti bolje", poručio je Ćosić.

Ćosić je poručio da je na sastanku sa Viškovićem zaključeno da se mora nastaviti investicioni ciklus u infrastrukturu u lokalnim zajednicama tamo gdje Vlada najviše pomaže.

"U narednih 10 dana Savez će pokrenuti inicijativu koja se odnosi na raspodijelu sredstava od vatrogasne naknade za koju privredni subjekti uplaćuju u budžet u omjeru 40 odsto jedinice lokalne samouorave, a 60 odsto civilna zaštita", najavio je Ćosić i dodao da će tražiti da se taj omjer unaprijedi u korist lokalnih zajedica i da se proširi spektar upotrebe ovih sredstava.

Ćosić je pojasnio da postoje vatrogasne brigade koje su opremljene i osposobljene, a dio sredstava se može prikupiti dodatno u budžete koji bi se upotrijebili u razvoj infrastrukture.

Ćosić je rekao da će 

"Naknada koja je bila od komunalne takse sada će biti naknada na odluku o isticanju reklame, kako bi dio tog prihoda bio vraćen u budžet lokalnih zajednica, pogotovo kod ekstra profitnih djelatnosti - banke , kladionice, benzinske pumpe", dodao je Ćosić.

On smatra da je potrebna veća kontrola kod naknade za tuđu njegu i pomoć koja se plaća 50 odsto iz budžeta lokalne zajednice, a ostatak iz budžeta Republike, a to treba da se radi sa resornim ministarstvom i centrima za socijalni rad.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Emisija: Cirilica, R

  Emisija: Cirilica, R

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 17:50 Slike iz niskih zemalja

  Slike iz niskih zemalja