ATV

Sin generala Mladića

Darko Mladić se čuo sa ocem: Pitao me šta se dešava sa grafitom

 • Izvor: Alo
 • 12.11.2021. 13:35

Prije više od šest mjeseci na jednoj beogradskoj zgradi u Njegoševoj ulici osvanuo je grafit posvećen Ratku Mladiću, međutim, u žižu interesovanja dospeo je tek ove nedjelje.

Sve je počelo u utorak po podne kada je nevladina organizacija "Inicijativa mladih za ljudska prava" zakazala uklanjanje grafita posvećenog Mladiću, ali je policija taj skup zabranila. Međutim, pored aktivista koji su željeli da unište mural, tamo se pojavilo i dvadesetak aktivista koji su željeli da mural odbrane. Beogradska policija je u utorak kasno uveče saopštila da je ukupno privedeno šestoro ljudi zbog narušavanja javnog reda i mira.

Među uhapšenima su bile i aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović zato što su jajima gađale mural, ali su puštene poslije nekoliko sati. Grupa aktivista i građana okupila se potom u centru Beograda, na Trgu Nikole Pašića, na skupu podrške, odakle su se svi uputili na Vračar.

Dan kasnije na mural je bačena kofa puna kreča, a istog popodneva okupila se grupa mladića koja je očistila mural.

O situaciji koja se danima dešava u prijestonici zbog jednog murala, govorio je i Darko Mladić, sin srpskog generala, koji je istakao da ga je otac zvao iz zatvora u Holandiji i pitao šta se to dešava u Beogradu.

"Baš jutros sam s njim razgovarao na tu temu. Pitao me je šta se to dešava. On od srpskih kanala tamo ima RTS, pa je vidio da se nešto zbiva zbog nekog grafita koji ima veze sa njim. Ja sam mu ispričao šta se sve dešava. Ali nije ništa komentarisao o tome", započeo je Darko.

Kako je rekao, očigledno da je riječ o performansu grupe nevladinih organizacija i nekih minornih stranaka iz Srbije, koji je dirigovan sa strane, naručen da bi se neki strani ciljevi lakše realizovali.

"Meni se čini da je to jedan indukovan događaj. Ne bih isključio mogućnost da se ovakve aktivnosti finansiraju iz Sarajeva, od strane SDA, zato što im je potrebna eskalacija situacije i destabilizacija zbog svojih neuspješnih politika u BiH. Svakako je riječ o nekome ko ima interese usmjerene protiv Srbije i Republike Srpske, da bi nas prikazali kao fašiste, njih kao antifašiste. A prikazati Ratka kao fašistu je smiješno, isto je kao da žrtve Holokausta predstavite tako", rekao je Darko.

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program