"Воде Српске" и ресорно Министарство

Делегација Српске у посјети Агенцији за воде Холандије: Презентована заштита од поплава

 • Извор: АТВ
 • 24.04.2024. 14:08

Представници Јавне установе „Воде Српске“ и ресорног Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске били су гости код колега у Агенцији за воде Краљевине Холандије.

Том приликом, за делегацију из Републике Српске организована је презентација о функционисању сектора водопривреде и заштите од поплава у Краљевини Холандији гдје насипи штите око 65 одсто територије те државе, док је око 35 одсто територије Холандије на дневном нивоу угрожено од могућих поплава, саопштено је из ЈУ „Воде Српске“.

Холандију су давне 1953. године задесиле велике падавине које су проузроковале 96 пукотина на насипима и велике поплаве у којима је настрадало 1.836 људи, док је више од 100.000 Холанђана тада остало без својих домаћинстава.

Због тога, Холанђани у свом раду акценат стављају управо на контролу стања функционалности изграђених насипа и њихово редовно одржавање.

Изградњу насипа у Холандији финансира Влада Краљевине Холандије, док се одржавање истих финансира из водних пореза који се наплаћују од становништва, на годишњем нивоу. Иначе, Холанђани сматрају да је најбоља одбрана од поплава у квалитетном и редовном одржавању објеката одбране од поплава. 

„Наша делегација увјерила се да је свијест становника Холандије по питању односа према насипима на веома високом нивоу. Као и код нас, и у Холандији је строго забрањено кориштење круне насипа за кретање аутомобила, пољопривредну и другу тешку механизацију. Међутим, док се у Холандији сви придржавају тог правила, ми у Јавној установи 'Воде Српске' свакодневно водимо борбу са неодговорним појединцима који користе круне насипа као путеве“, кажу из „Вода Српске“.

Делегација из Републике Српске овом приликом обишла је и једну од главних црпних станица у Холандији, која се налази у околни Амстердама.

У другој презентацији за делегацију из Републике Српске, колеге из Агенције за воде Краљевине Холандије представили су свој систем управљања пречистачима отпадних вода који су, поред одбране од поплава, такође у њиховој директној надлежности.

У Холандији је строго забрањено испуштање отпадних вода у водотоке, а предвиђене су енормне казне за такве прекршаје који су у Холандији заиста ријетки, скоро да и не постоје.

„Једноставно, колективна свијест становништва Холандије у односу према води је на завидном нивоу, и могу да буду одличан примјер за нас у Републици Српској како се треба односити према води као најдрагоцјенијем ресурсу“, закључују из ЈУ „Воде Српске“.


(Фото: ЈУ "Воде Српске")

Пратите нас и путем Вибера

 • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

 • 18:20 Чаролија Републике Српске (еп.04)

  ''Чаролија Републике Српске (еп.04)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

 • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

  ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.