Predsjednik Republike Srpske

Dodik: Ako Šmit nametne Zakon o imovini BiH, osamostalićemo Republiku Srpsku

  • Извор: АТВ
  • 23.03.2023. 19:18

Ako Kristijan Šmit nametne Zakon o imovini BiH, Republika Srpska će svojim putem. To je odgovor na priče koje kruže Sarajevom, o tome kako će nelegalni Šmit nametnuti još jednu nezakonutu odluku. Da imovina pripada enitetima, već odavno je ispričana priča koja mnogima smeta. Ako se pređe crvena linija, Republika Srpska ima odgovor.

"Otići ćemo na Narodnu skupštinu i donijećemo odluku o samostalnosti Republike Srpske", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Namtanje zakona o imovini BiH, prouzrokovalo bi brojne probleme u BiH. Srpski predstavnici na zajedničkom nivou, mogli bi da se povuku iz svih institucija. Kao ni prethodne odluke, ni Zakon i imovini BiH neće biti objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske.

"Mi imamo zakon o imovini Republike Srpske. Nijedan ni okvirni zakon kako oni to vole da kažu, nijedan drugi zakon koji bi neko nametnuo, a nema ovlaštenja da nametne nametnuo, kao što je to Kristijan Šmit nametnuo na nivou BiH ne može biti predmet primjene u Republici Srpskoj. Dovoljno je da taj zakon ne objavite u Službenom glasniku Srpske on nema nikakvo obavezujuće dejstvo na teritoriji Rpeublike Srpske", kaže Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

"Oni se moraju povući sve sudije, moraju se povući svi naši generali i svi naši oficiri iz oružanih snaga. Moramo se povući apsolutno svi iz instituciaj koje se tiču i državne granične službe i SIPE. Jednostavno vratiti se kompletno u svoju teritoriju i sa njom upravljati kako mi znamo i umijemo", kaže Milan Petković, poslanik US u PD PS BiH. 

Priče iz Sarajeva nisu baš uzdrmale opoziciju u Republici Srpskoj. U Narodnoj skupštini uglavnom su napuštali zasijednja kada se raspravljalo o nametnutim odlukama. Ni ovaj put ne vide rješenje.

"Moj jedini savjet je da će to biti jedna dugogodišnja utakmica u kojoj nema pobjednika ni na jednoj ni na drugoj", kaže Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u NSRS.

"Ne možemo davati odgovore dok ne vidimo taj zakon i dok ne vidimo da li će toga uopšte biti. Ali evo moja poruka Kristijanu Šmitu jeste da ako već razmatra da nešto nametne neka to budu skeneri glasačkih listića, uvođenje otiska prsta kao verifikacije glasača i vide nadzor nad svim biračkim mjestima", kaže Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS. 

Republika Srpska već ima Zakon o imovini. Nakon što je usvojen, u drugom enitetu podigla se prava bura. Pozivli su i Ustavni sud BiH da reaguje. Sud je reagovao tako što je Zakon privremeno stavio van snage. U Ustavu BiH ne piše da imovina pripada BiH.

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок