Елена Пономарјовa

"Додик брани српско право на постојање“

 • Извор: СРНА
 • 24.06.2024. 23:08

Огледало британске политике на Балкану је све оно што се дешава око предсједника Републике Српске Милорада Додика, који заједно са руководством Српске брани српско право на постојање, загарантовано Дејтонским мировним споразумом, а чије одредбе годинама искривљује Сарајево под руководством страних ментора, рекла је предсједник Међународног института за развој научне сарадње Елена Пономарјова.

Она је указала да су тврдоглави дух Срба у БиХ и њиховог руководства озбиљна препрека спровођењу планова Лондона и других западних земаља о коначној апсорпцији Балкана. Она је истакла да се томе већ неколико деценија супротставља Додик, што код њих изазива гњев и жељу да сломе вољу лидера Српске.

Пономарјова је у анализи за руски портал Фонд стратешке културе оцијенила да су санкције додатни доказ колонијалне стигме, те да они не нападају само Додика као политичку фигуру, већ све Србе, желећи да их потпуно потчине.

"Предузимају се разне мјере притиска, почевши од оптуживања Срба за геноцид, а завршавају се санкцијама челницима Републике Српске", навела је Пономарјова.

Она је рекла да је још један од разлога за притиске санкцијама на Додика његов проруски став.

"Званични документи објашњавају ограничења као `подривање територијалног интегритета, суверенитета и стабилности БиХ`. То је лаж, измишљена по Гебелсовим обрасцима, у коју могу да повјерују само необразовани људи који не познају право стање ствари", истакла је Пономарјова.

Она је нагласила да појединац увијек игра посебну улогу у политици, а државник који размишља на основу историјских чињеница, ставља интересе земље изнад личних, дјелује широко и мудро, и у стању је да се одупре унутрашњим и спољашњим пријетњама по нацију, а то је Додик.

Пономарјова је рекла да санкције представљају покушај нарушавања Додиковог угледа на међународном плану, како би га натјерали да престане да се бори за уставно право српског народа да одлучује у складу са својим националним интересима и преко својих изабраних представника.

Истовремено, навела је Пономарјова, Британци покушавају да на тај начин утичу и на изборну вољу грађана Републике Српске на предстојећим изборима.

"Увођење санкција ауторитативном политичару који брани суверенитет своје земље није изненађење за оне који се баве анализом политичких процеса на Балкану. Они биљеже континуитет пристрасности британске спољне политике у БиХ, која подржава унитаристичку бошњачку политику и тиме лишава независност Срба у БиХ, поништавајући државност коју су освојили у страшном рату", рекла је Пономарјова.

Она је навела да се данас на Балкану игра нова геополитичка игра у којој су Британци и даље глобални играч у сјенци, вјешто користећи методе убјеђивања и принуде. Она је додала и да је данас БиХ /поред Косова/ важно упориште за Велику Британију у региону.

"Не треба заборавити да Сјеверноатлантска алијанса настоји да што прије укључи БиХ и Србију у своје оквире. Након успјешне `македонске операције` (у марту 2020. године је Сјеверна Македонија постала 30. чланица Алијансе), на Балкану остају двије празнине - БиХ и Србија", рекла је Пономарјова.

Према њеним ријечима, Приштина је фокусирана на улазак у Алијансу, али је мало вјероватно да ће се то догодити у догледно вријеме.

"У сваком случају, прво се мора ријешити питање са БиХ, а за то је потребно неутрализовати отпор Републике Српске. Није случајно што је овдје била смјештена 77. британска бригада ради извођења психолошких операција у оквиру когнитивног ратовања. Од 2019. године са територије Црне Горе на проблему БиХ ради `контрахибридна група за подршку`, тијело НАТО-а за психолошко ратовање које координише дјеловање Британаца и њихових савезника", рекла је Пономарјова.

Она је поручила да, колико год се Британци и њихови прекоокеански пријатељи трудили, Срби се не могу сломити.

"Први предсједник Републике Српске Радован Караџић је 1992. године изнио став од суштинског значаја: `Срби могу да живе без хљеба, али не могу да живе без своје државе`. Међутим, Србима је потребна помоћ и подршка у очувању и заштити државности. И, као и увијек у историји, може доћи само из Русије", рекла је Пономарјова.ž

Пратите нас и путем Вибера

 • 11:30 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

  '''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

  ''''Црна Гуја (12+) (Р)

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.