Предсједник Републике Српске

Додик: Форто нека се не бави бајкама

  • Извор: АТВ
  • 03.04.2024. 15:05

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одговорио је на позив Едина Форте да се "договори ко вуче земљу напријед, а ко назад" и поручио да се у БиХ прво треба одредити у вези са правом да се одлучује у складу са демократским принципима.

"Позив који је упутио Един Форто да се "договоримо ко вуче земљу напријед, а ко назад" више је него бесмислен. Нема се ту у вези с чим договарати. Постоји само опција да се одредимо у вези с тим да ли желимо укључити или искључити сопствено право да одлучујемо у складу са демократским принципима. Сваки резултат на путу ка ЕУ који смо направили био је резултат таквог одлучивања. Представници Срба, Бошњака и Хрвата су сједили, радили, договарали се и ишли даље. Онда су неки, за рачун туђих геополитичких интереса, ријешили да искључе себе и да погазе демократију. Умјесто да наставе да раде посао за који су изабрани, разумијевајући легитимну жељу и свог, али и других народа у БиХ, они су из простора у којем се међусобно чујемо пристали да их Марфи и Шмит одведу у глуву собу. Ствар у вези с апелационим судом је заправо врло јасна", поручио је Додик.

Он каже да Форто очигледно не мисли да Бањалука треба да буде домаћин апелационом суду зато што је Бањалука сједиште институција Републике Српске.

"Мој став је да је љековито и добро за изградњу међусобног повјерења у БиХ да што више заједничких институција своја сједишта има на децентрализован начин. Такође, важно је што су нам Дино Конаковић несвјесно, а Един Форто свјесно обзнанили да "САД имају своју агенду овдје", увјеравајући нас, ваљда, да у БиХ други могу имати своју агенду, а ми који у њој живимо и које бирају наши грађани то не можемо.  За мене политику овдје, прије свега, дефинишу и спроводе српски, бошњачки и хрватски демократски представници. САД и друге државе имају амбасаде, које су добри гости када поштују нашу демократију и врло безобразни када мисле да имају право да одлучују умјесто милиона грађана. За крај, чули смо и то да ће нам америчка администрација помоћи у вези с европским путем (!?)", истиче додик и поручује:

"Ја разумијем да Форто и њему слични имају потребу да потцјењују сами себе, али наша одлука да идемо ка ЕУ и да нас ЕУ поштује као партнера на том путу нема много везе са САД. Илустрације ради, у ЕУ нећемо ући ни у баварским панталоницама ни у Марфијевим каубојским чизмама. Ући ћемо само ако суверено и демократски управљамо процесима и одлучујемо о себи. Зато Форти препоручујем да се не бави бајкама, већ суштином од које зависи даљи капацитет нашег политичког односа: Желите ли да изађете из глуве собе у коју су вас Марфи и Шмит увалили 26. марта или не? Закључци Народне Скупштине Републике Српске су у том смислу јасни. И за мене, као демократу, обавезујући".

Пратите нас и путем Вибера