Предсједник Републике Српске

Додик: Измјештање споменика у Приштини - покушај ревизије историје

  • Извор: СРНА
  • 14.11.2023. 17:02

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да измјештање спомен-плоче српским војницима палим у Првом свјетском рату на приштинском гробљу представља покушај ревизије историје.

"Помјерање плоче је ревизија историје. Колико знам 1914. године, прије Великог рата, тамо нису живјели Нијемци, ни Аустроугари. Како сада одједном њима споменик?", упитао је Додик.

Он је истакао да то за њега није ништа ново, подсјетивши да је високи службеник њемачке Владе својевремено тражио да се на Козари направи гробље за страдале њемачке војнике.

"Шта ће њемачки војници на Козари? Да ли су српски војници долазили у Њемачку - јесу, али као затвореници и у логорима, гдје су убијани", рекао је Додик за "Косово онлајн".

Додик: Српска системски рјешава свако питање важно за бољи квалитет живота

Додик: Српска системски рјешава свако питање важно за бољи квалитет живота

Он је нагласио да, иако мисле да су јаки, не могу преправљати историју.

"Ви сте били окупатори, побили сте пола мога народа у Првом свјетском рату, а у Другом сте наставили да то докрајчите. Како вас није срамота да покушавате ревизију историје? Зашто очекујете да на то не проговоримо? Какав ваш споменик? Наравно да ће Курти то урадити", рекао је Додик.

Он је навео да су у "српским земљама сада Срби криви што неће да праве споменик окупаторима који су их побили на Козари, омогућили Независној Држави Хрватској да одведе 80.000 становника и за вријеме њемачке хитлеровске државе и усташке државе покољу више од пола милиона људи".

"Сада да направимо споменик. Немате саговорника у мени за тако нешто. Можете да уводите санкције колико год хоћете нећете никада добити, а наравно да ће Курти то направити, али то је ревизија историје", рекао је Додик.

Додик поручио Конаковићу: Крајње је вријеме да се уозбиљиш

Додик поручио Конаковићу: Крајње је вријеме да се уозбиљиш

Он је подсјетио да је Њемачка напала Србију у Првом свјетском рату и убила пола мушког становништва, односно 36 одсто мушкараца.

"Знате шта је још урадили овдје њихова команда - наложила је, пошто су Срби били народ који се искључиво хранио користећи посуђе и есцајг од бакра, да све то покупе и пошаљу у Њемачку. Знате ли колико сте нас опљачкали, шта сте нам однијели? Да ли сте платили одштету? Шта сада хоћете од нас? Сада хоћете да правимо споменике вашим окупаторима на нашој земљи. То је превише", рекао је Додик.

Он је истакао да не прихвата те споменике за све убијене и упитао што такав споменик не направе у Аушвицу или Маутхаузену и на многим другим страдалничким мјестима.

"Звиздић и Бећировић да формирају групу 'Denis & Denis'“

"Не знате ни да поменете да смо тамо побијени масовно. До скоро нисам знао да је у Маутхаузену за вријеме Првог свјетског рата убијено 5.000 српских војника. Знао сам за жртве Другог свјетског рата. Гдје год да дирнеш 5.000 побијено", рекао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да су Аустроугари направили први логор у Добоју, гдје су заточили 15.000 људи, од којих су трећина била српска дјеца.

"Хоћете и ту универзални споменик? Нећете га добити, ми ћемо направити наш споменик жртвама, а не злочинцима", закључио је Додик.

Споменик српским војницима пострадалим у ратовима од 1912. до 1918. у спомен-парку на приштинском православном гробљу измјештен је са централног мјеста.

Одобрена евакуација 42 држављанина БиХ из Газе

Одобрена евакуација 42 држављанина БиХ из Газе

Умјесто њега постављена је црна мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише "Француским војницима палим на Косову".

Бијела спомен-плоча из 1984. године, на којој је поред крста исписано "Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912-18", измјештена је на бочну страну парка, над којим се вије застава Француске.

Измјештање споменика и постављање нове спомен-плоче обављено је без знања Епархије рашко–призренске.

Пратите нас и путем Вибера