ATV

Предсједник Републике Српске

Додик о Тривићки: Није могуће полемисати са тако глупим ставовима

 • Извор: АТВ
 • 15.11.2023. 20:46

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оштро је реаговао тврдње предсједника Народног фронта Јелене Тривић да је Кристијан Шмит реалност која се мора прихватити.

"Мислим да није могуће полемисати са тако глупим ставовима. Каже жена ето он постоји ту и ради, морамо то признате. Стани, па то баш не смијеш да урадиш. Ако то признаш, пристајеш да може све да ти уради. А он је дошао ту због тога. Њемачка је одлучила да се директно укључи у рјешавање проблема у БиХ. Послали су судију Уставног суда из Њемачке која је важан фактор и на тај начин шаљу читаву болументу људи. Шмит је из њене партије. И сада имате судију Уставног суда, имате Нијемицу која долази из Швајцарске и блиска је њемачким политичким круговима и имате Албанца-Шиптара из Албаније. И они нама кроје капу. Шмит је доведен да се покуша и наметне и каже то је сад закон, а ова суткиња каже то је уставно".

Он је поручио и да није доказ да је неко паметан ако је школован, барем не политички.

"Да јесте иза Шмита нека моћ, али можете ли да прихватите да нека неправно именована особа може да донесе неке одлуке? Наравно да не можете. Хоћете ли бити оштећени? Ви сте оштећени чим је он дошао. Немате избора другог него да се борите, а не да то прихватите".

Додик: Не можете имати радника који је незадовољан платом и амбијентом

Додик: Не можете имати радника који је незадовољан платом и амбијентом

Додик тврди и да се поједине политичке организације финансирају из Њемачке кроз којекакве организације.

"ПДП је прошле седмице рекао да Шмит није легалан. Често чујете у народу да је "из ду*ета дошло у главу". Нисмо ми сигурни шта то значи код њих. Они ће њега прихватити увијек ако он удари против СНСД-а и Милорада Додика. Нисам тежио томе да ја сматрам себе Републиком Српском. Сматрам се предсједником и морам да утрошим посљедњи атом своје снаге да је браним. Захвалан сам политичким партијама које су са нама у коалицији. Они разумију будућност. Неко је ПДП-у рекао "де мало ово, не иде вам добро. Народ сматра да сте издајници". Онда су они рекли да Шмит није високи представник. Чим би се промијениле околности, ПДП би га први признао".

Осврнуо се Додик и на самит о НАТО-у.

Једини Србин који је ту ангажован је Младен Иванић. Многи људи знају да у ПДП-у не може ништа да се деси без Младена Иванића, као што се у СНСД-у ништа не може десити без мене. Тамо нема ни Жељке Цвијановић која је формално потребна да присуствује јер је надлежна за војску, али имате зато Младена Иванића. И да он говори против Српске и да Српска има посљедице. Онда дође његова партија и каже "нема високог представника", а Иванић сједи с њим".

"У Српској неће бити резова"

Он истиче да док је њега и политичке структуре око СНСД-а прича о имовини неће доћи на сто да се о њој одлучује.

"Они не мирују, ја немамо право да будем неопрезна. Мислите да је Американац (Мајкл Марфи) долазио два дана у Бањалуку да нешто корисно уради за Српску? Не, дошао је да види гдје је његова структура. Од Независних новина којима се управља директно из америчке амбасаде до других. И онда каже да се састао са људима у Републици Српској и као нико не прича о националним питањима. Па што није причао са људима који представљају Републику Српску? Неће да слуша оно што не жели да чује? О чему је Марфи причао и ко је он да прича о тим питањима? Да је ово нормална земља, он то не би могао да ради. Ко је он да о томе прича и презентује лажне податке. Ја сам јуче био у Бечу и разговарао са нашим људима. Они су више разочарани тиме што странци управљају овим просторима и не виде перспективу због тога, него што говоре да је неко способан или неспособан".

Говорећи о санкцијама, лидер СНСД-а оптужио је ПДП да управо те санкције тражи.

Дуел Вукановић-Елек: Ко се провео као бос по трњу, а ко узео силне паре

Дуел Вукановић-Елек: Ко се провео као бос по трњу, а ко узео силне паре

"АТВ је под санкцијама ПДП-а и њихове структуре. ПДП је говорио Слободан Станковић је тајкун и плаћа СНСД - ови санкције. Породица Додик утиче на АТВ - они санкције. Син и кћерка Милорада Додика неки монструми - они санкције. Добро, хајде и то да расправимо. Неко сматра да код Срба треба сатанизовати Милорада Додика и покушавају да буду успјешни у томе. Може се чути како сам ја терет Републици Српској. Добро, могуће, али ћемо то видјети на изборима. Ако ме изаберу то значи да су лагали. И поред обавјештајних структура ангажованих да се не деси мој избор, морали су да то верификују. Без обзира што неки говоре да нисам легалан, ето они су. Колико знам, ја сједим у Палати Предсједника Републике. Не разумијем о чему причају, мада знам шта хоће. Можда сам предуго на политичкој сцени, али сам све вријеме побјеђивао. Па онда извуку неку 1998. годину. Стално враћају исту причу која је 10 пута била на изборима и 10 пута сам је побјеђивао. Побједићу поново и на сљедећим изборима и поново ћу се кандидовати и побиједити. Јер знам шта људи мисле и слушам шта осјећају".

Коментаришући оптужбе предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића да се састао са Кристијаном Шмитом, Додик је поручио да су то прежвакане лажи.

Кошарац: БиХ може бити суверена само када Шмит оде из земље

Кошарац: БиХ може бити суверена само када Шмит оде из земље

"Прежвакане старе лажи. То је било 2010. године. Био сам предсједник Републике. Тражили су из ЕУ да се уведу реформе које би могле да коштају нашу пољопривредну производњу преко 300 милиона на годишњем нивоу. Пошто за то нисмо дали сагласност, из њемачке Савезне владе су тражили да се састанем са министром за пољопривреду. Тада сам се састао са легалним министром њемачке Савезне владе за пољопривреду који се звао Кристијан Шмит. То нема никакве везе са његовим именовањем везано за ову лажну функцију. Када сам био у Анталији био сам колумниста и сједио сам на подијуму. Он (Шмит) је ушао и сјео у први ред. Говорио сам све исто што сам и прије говорио, да је он лажни да компликује ствари. Он је сједио и слушао то. Упорно покушавају да ухвате неки слику њега и мене и то је као доказ легитимитета. То само примитивни опозиционари могу да говоре. Па онда кажу "ипак је он ту". Као донио је финансијску одлуку о изборима. Извините али то се ради о заједничким институцијама, ми смо само могли да кажемо нећемо да идемо на изборе. А могли смо то да урадимо да смо сви то рекли и да покажемо да је Српска јединствена у томе. Али тада није било тога. Тада су опозициони прваци попут Тривићке састајали се са Шмитом. Хтјело се да СНСД не изађе на изборе, а да прође она и то би одговарали. Сада нам кажу "ви сте њега признали јер сте изашли на изборе". А шта да радимо? Неке посљедице морате да трпите, али то не значи да га признајете да је легитиман".

Он истиче да Милорад Додик није неко ко би направио штету Републици Српској.

"Предсједник Републике ко год био, има мисију која мора да испуни. Не смије да буде колебљив, кукавица, да се плаши страних амбасадора, да се додворава странцима.. Једино коме се мора додворавати је наш национални интерес".

Пратите нас и путем Вибера

 • 17:20 Револуција 1917 (Р)

  Револуција 1917 (Р)

 • 17:50 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

  ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)