ATV

Предсједник Републике Српске

Додик: Пут у ЕУ није споран, али има много изазова

 • Извор: АТВ
 • 05.12.2023. 12:00

Предсједник Републике Српске Милорад Додика каже након састанка у Бриселу на политичком форуму о европским интеграцијама БиХ европски пут није споран, али да на том путу има много изазова.

Додик се захвалио европском комесару за проширење Оливеру Вархељију за одржавање састанка на високом нивоу.

"Разговарали смо о плановима ЕУ који су важни за БиХ. То је прича о могућности да Европско вијеће расправља о томе да БиХ испоручи статус преговарача и да у том погледу отпочне нови процес придруживања ЕУ. Ми из Српске смо рекли да европски пут није споран, али исто тако на том путу има много изазова. Мора се поштовати Устав БиХ, чињеница да ЕУ тражи прилагођавање кроз реформе, а то је да одлуке аутономно доносе локални фактори у смислу да се опредјељују за ЕУ, а не да то чине странци", каже Додик.

Он је поручио да је данас одржан добар састанак у коме је исказана воља људи у Европској комисији да планирају одређене подстицаје кроз пакет развоја који би подржао и пројекте инфраструктуре и прилагођавања ЕУ и за БиХ.

"Пакет је за читав регион шест милијарди и они који буду испуњавали критеријуме могу да аплицирају. Овдје су били представници партнера на нивоу власти у БиХ. Имамо озбиљан застој. Направили смо динамику, рјешавали смо питања, донијели смо пет-шест закона. Када је дошло до Уставног суда све је стало. Уставни суд и расправа о њему је незаобилазна тема. У овом тренутку можемо да разговарамо о истом проблему, а то је да апелационо вијеће има сједиште у Бањалуци Суда БиХ. Још немамо сагласност за тако нешто. Цијеним када би се то могло донијети још кроз закон који је везан за прање новца", каже Додик.

Република Српска без видљивости неће моћи да буде дио пакета сагласности за европски пут, ако буде на крају пута елиминисана - јасан је предсједник Српске.

"Мислим да ће ЕУ кроз предстојеће изборе доћи до стабилне структуре која ће разумјети ствар. БиХ може да буде земља која се одржава на договору и Уставу. А БиХ се разграђује уставом. Шта је ту нетачно? Ја бих волио да је она уставна".

Он истиче да није превише оптимистичан за пут БиХ у ЕУ, али  да то не значи да не треба покушати нешто да се одради."Знамо да Холандија не може да да сагласност ако не оде на парламент, знамо да су имали изборе и да немају ни владе. Њемачка готово да не жели да разговара на ову тему. Опет знамо да мора бити консензус. Нисам оптимистичан, али то не значи да не треба да покушамо нешто да урадимо", рекао је Додик.

Пратите нас и путем Вибера

 • 07:00 АТВ јутро

  АТВ јутро

 • 09:00 Серија: Превртљиво срце (Р) (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.