ATV

Годишњица референдума у Српској

Додик: Референдум ће бити уписан златним словима у историји Српске

 • Извор: СРНА
 • 25.09.2023. 12:03

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је 25. септембар 2016. године, дан када су грађани на референдуму изразили своју вољу и опредијељеност да 9. јануар славе као Дан Републике, био својеврсни празник демократије и слободе.

Додик је нагласио да ће датум када је одржан референдум на којем су грађани одговарали на питање "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске", те његова улога и значај за српски народ остати уписани златним словима у славној историји Републике Српске.

"Многи су покушавали да нам оспоре право одржавања референдума, карактеришући га разним негативним епитетима, тврдећи да је организован с циљем узурпације надлежности институција БиХ. Међутим, никада не смијемо заборавити да је референдум синоним за слободу грађана Републике Српске и српског народа у остваривању права у сложеној државној заједници каква је БиХ", навео је Додик.

Додик о стању на КиМ: У потпуности подржавам Вучића и руководство Србије!

Додик о стању на КиМ: У потпуности подржавам Вучића и руководство Србије!

Он је подсјетио да је одржавање референдума био одговор и реакција српског народа на правно и политичко насиље над Републиком Српском, које је кулминирало доношењем одлуке Уставног суда БиХ од 26. новембра 2015. године, којом се поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске проглашавају неусклађеним са Уставом БиХ.

Предсједник Српске је нагласио да је референдум, упркос оспоравањима управо оних који се стално позивају на демократију, спроведен у складу са Уставом БиХ, праксама демократских држава у Европи и свијету, Уставом Републике Српске и Законом о референдуму.

Тадић: Не користити термин

Тадић: Не користити термин "високи представник", ту функцију нико не обавља

"На данашњи дан прије седам година свједочили смо побједи демократије и побједи српског народа који је већинском вољом осујетио оспоравање уставноправног положаја Републике Српске и њеног права који јој припада по Дејтонском мировном споразум", нагласио је Додик. 

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:40 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?