9. јануар

Додик: Република је оно што ми живимо, држава коју славимо, одраз слободе

  • Извор: АТВ
  • 09.01.2024. 14:58

Република Српска са поносом данас овдје стоји пред историјом, пред стварношћу. Република је оно што ми живимо, она је држава коју ми славимо, она је од почетка била слободна и одраз слободе и захтјева нашег народа да овдје слободно живи, заједно са свим другим народима који чине и живе у Српској, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик након додјеле одликовања поводом 9. јануара, Дана Републике.

Додик је рекао да девети дан сваке Нове године је дан када ми обиљежавамо Дан Републике.

„Веома сам поносан на све активности и на оно што је Република постигла за 22 године, поготово у вријеме када смо били изложени политичким и сваким другим прогонима и да је преживјела у територијалном смислу, обезбиједила је функционисање својих институција и свих дјелатности у друштвеном животу“, изјавио је Додик.

Он је истакао жељу за очувањем и развојем Републике Српске у миру, да тај мир обезбиједимо свакоме и да Српска настави свој пут.

„Република Српска прихвата БиХ само у уставним оквирима. Ову БиХ, која је антиуставна, не прихвата.Република Српска сигурно неће бити она која ће дати своја права и овлаштења било ком нивоу, за било какву идеју, па таман она била промовисана са највишег глобалног нивоа. Република Српска остаје посвећена слову Устава БиХ, ако није могуће да се вратимо на уставни положај Републике Српске, онда је бесмислено да будемо у њој“, изјавио је Додик.

Предсједник је истакао да је Република Српска заједница мира, посвећена слободи свакога ко овдје живи. Српска поштује све народе, додао је он, али прије свега поштујемо наше интересе.

„Република Српска је створена да одбрани интерес српског народа на овим просторима и то је њен примарни задатак. Не пријетимо, само кажемо да не постоји високи представник, да је он лажан, да је имагинација то што раде. Не желимо да живимо у имагинацијама. Уколико се лажни високи представник дрзне, наравно да Република Српска неће оклијевати да искористи своје право и да прогласи свој статус“, истакао је Додик.

Пратите нас и путем Вибера