Predsjednik stranke

Dodik: SNSD dobio četiri delegata u Domu naroda BiH, radiće u interesu Srpske

  • Izvor: ATV
  • 01.12.2022.16:39

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a, rekao je danas novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je SNSD dobio četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Jednog delegata je dobio SDS, nakon tajnog glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Delegati SNSD-a radiće u interesu Republike Srpske. Vratićemo izbornu nadležnost Narodnoj skupštini. Ponosan sam na koalicionu većinu kako su glasali“, izjavio je Dodik.

Narodna skupština je u skladu sa Ustavom završila posao izbora, on je demokratski, potpuno legitiman i legalan, rekoa je Dodik.

„Mi ćemo se ponašati konstruktivno, svagdje gdje konstruktivnost može da pomogne, a gdej postoji dekonstrukcija, naravno da ćemo upotrijebiti svoja prava odlučivanja na način kako mi mislimo da treba da uradimo. Ako neko zaustavi sve projekte u Republici Srpskoj mimo Ustava i mimo zakona, onda šta očekujete?“, naglasio je predsjednik Srpske.

On vjeruje da će sa novom konstitucijom vlasti doći do dogovora šta treba da urade i da će deblokirati sve projekte.

Dodik je ponovio da Republika Srpska neće dozvoliti priznanje Kosova, te da BiH neće doći u poziciju da prizna Kosovo zato što Srpska to neće dati.

„Kurti sebi umišlja da može da daje lekcije svima, ali to su davno prošla vremena. Oni su sepratisti u pravom smislu riječi, oni su ti koji legitimni dio države pokušavaju da otmu. Ne ponašaju se u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija i kad sve to saberete, onda su oni divljaci koji pokušavaju da tamo naprave nešto u potpuno irelevantnim i nelegalnim okolnostima“, smatra Dodik.

Dodik je rekao da vlast vodi računa o stabilnosti Republike Srpske i dodao da SNSD želi da učestvuje u debatama, kao i da su za to da se napravi diferencijalna stopa PDV-a.

„Mislim da smo mi uspjeli da u Republici Srpskoj povećanjem plata ranije, u dva maha, i povećanjem pet odsto od 1. januara, anulirali inflatarni pritisak koji se ostvaruje na građane“, kazao je Dodik.

Govoreći o akcizama, Dodik je reako da neki koji su ukinuli ili prepolovili akcize sada se kaju zbog toga jer im staju investicije.

„A u Republici Srpskoj potrošnja goriva i nafte i naftnih derivata u ljetnim veremnima kada se pokret dešava na mnogim trurističkim trasama, gotovo 40 odsto konzuma koristi gorivo izvan Republike Srpske. Neke zemlje su smanjivale gorivo samo na lokalu, a na magistralnim putevima nisu, kod nas je to malo teže ućiniti, zato je ostala ova situacija. Ona nije uperena protiv građana, mi ćemo građanima vratiti tako što ćemo izgraditi auto-puteve i modernizujemo puteve“, podsjetio je Dodik.