Предсједник Српске

Додик: Срби нису заинтересовани да трајно живе у БиХ

  • Извор: СРНА
  • 02.04.2024. 19:38

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да Срби нису заинтересовани да трајно живе у БиХ и да ће једног дана услиједити миран разлаз.

"Ми као Срби нисмо заинтересовани за БиХ да у њој трајно живимо. Наша политика је да се мирно разиђемо и једног дана ћемо се стварно мирно разићи", рекао је Додик, који у Бањалуци присуствује на народној трибини "Угрожена Српска - одлучан одговор".

Додик је истакао да Република Српска остаје приврежена чињеници да је Дејтонски споразум уставни оквир у којем може да дјелује, али је указао и да је тај споразум прекршен од коалиције муслимане и дијела западне међународне заједнице која себе покушава да назове да су нека међународна заједница, а нису.

Он је нагласио да је то веома подмукло и да траје у континуитету од самог потписивања Дејтонског споразума.

Подсјетио је да се од првог дана кренуло у разградњу Дејтонског споразума у смислу смањивања улоге Републике Српске, што говори шта је циљ једног дијела људи из те међународне заједнице.

"Америка није Мајкл Марфи, није пар њих, Америка су и други људи", рекао је Додик.

Он је напоменуо да је постојала добра сарадња са Трамповом администрацијом, као и са Бушовом, док су демократе, како је рекао, на лажима о Србима направили каријере.

"Они не могу да схвате да постоји овако организован и истрајан отпор у Републици Српској. Намјерно нас стављају у позицију да се бранимо и да на тај начин губимо вријеме. Најбоље би било да се бавимо развојним питањима и да имамо отворене платформе", каже Додик.

Међутим, додао је, покушавају да нанесу што веће губитке Српској, али она и поред тога има највећи број пријатеља који и говоре да то јесу.

Он је истакао и посјета народа трибинама говори да су људи веома заинтересовани за политичка кретања и односе.

Предсједник Покрета "Одбрана Српске" Дарко Матијашевић рекао је да је Република Српска заиста угрожена, као и да за тренутно стање постоји забринутост што показује велики одзиви трибинама, која се девети пут одржава у Бањалуци.

Постоји, истакао је, и челична воља, слога, јединство да институције и предсједник Српске на миран и демократски начин заштите Српску.

Матијашевић сматра да је овај удар на Додика и наметање закона уперено на институцију предсједника Републике и њено обезглављивање, али је и удар на Српску и комплетан српски народ.

"Предсједник Додик има енормну подршку народа, вјерујемо да ће изнаћи најбоља рјешења, а ова челична воља је основа за сав његов напор и труд у шта не сумњамо", закључио је Матијашевић.

Међу присутнима на трибини су замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац, министри у Влади Републике Српске, као и народни посланици.

Присутни су и официри, ратни команданти, борци и њихови потомци, те велики број грађана.

Пратите нас и путем Вибера