Предсједник Српске

Додик: Српска као чињеница се не може игнорисати; Црна Гора припада себи

 • Извор: АТВ
 • 27.02.2024. 21:10

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у интервјуу за Српску радио телевизију да је посјета Црној Гори посјета народу Црне Горе, добрим људима, а како то ко доживљава, каже Додик, мене не занима.

"Испуњен сам чињеницом да срећем своје пријатеље, прије свега предсједника Скупштине Црне Горе Андрију Мандића и с њим дуго већ сарађујем и захвалан сам што је кроз тешка времена очувао свој политички ангажман чувајући, прије свега, српски национални идентитет кроз политичку партију коју представља а то није било лако. Мандић је пролазио и кроз судске поступке“, каже Додик и додаје да је посјета Црној Гори прилика да се разговара о једној новој димензији односа Републике Српске и Црне Горе.

Како је навео, добро је да је српска структура заступљена у власти у Црној Гори и да да допринос јачању Црне Горе у сваком погледу - прије свега у стабилизацији и миру што је неопходно.

"Због тога долазим. Долазим да понудим Црној Гори могућност да успостави специјалне везе са Републиком Српском што је нама омогућено кроз Дејтонски споразум да Српска са свим сусједима има могућност да успостави паралелне односе“, каже Додик. 

"Српска као чињеница се не може игнорисати"

Предсједник Српске је поручио да се Република Српска као чињеница не може игнорисати. 

"Можете причати о БиХ колико хоћете. Наиђете на границу и видите сплачину која се зове застава БиХ и онда улазите у Републику Српску и сви путеви Црне Горе према Европи, бар када је ријеч о копненим путевима, када се ми јуначимо, воде преко Српске. У том погледу смо овдје да са свим људима у Црној Гори имамо добре односе а посебно са српском заједницом да је подржимо јер сматрамо да је дуго година овдје деградирана и девастирана и да је дошло вријеме за њено слободно окупљање у политичком и сваком другом смислу“, каже предсједник Српске.

Додик наглашава да ово није мијешање у унутрашњу политику Црне Горе. 

"Нисам ја неки Ескобар који дође да намеће и удара шаком у сто. Дошао сам да подржим све добре људе Црне Горе, да подржим Црну Гору у њеном настојању да напредује ка ЕУ, у настојању да направимо што ближе братске односе у обостраном интересу. Нећемо одустати од сарадње са српским народом у Црној Гори, мислимо да је то легално и легитимно, као што и ми имамо према људима који се у Српској изражавају као Црногорци - они су заступљени у институцијама и имају потпуно изједначен статус“, рекао је Додик.

Додик је потврдио да ће Република Српска отворити канцеларију у Подгорици.

"Дио разговора иду ка томе. Ми ћемо у оквиру онога што је интегрисани напор Србије кроз очување и подршку и СПЦ и српском народу ми ћемо се придружити тим напорима уз специфичност да ћемо покушати кроз ту канцеларију да изразимо оно што је специфичност Републике Српске. Мислим да СПЦ у Црној Гори остварује једну важну мисију и да је важно бити окупљен око цркве јер је она кроз вијекове чувала наш идентитет и из тог страдања цркве морамо да научимо да политике које долазе са неких других страна које покушавају да буду против Републике Српске имају свој рок трајања“, рекао је Додик.

"Легитимно да српски народ артикулише своје интересе у Црној Гори"

Додик је додао да је легитимно да српски народ у Црној Гори артикулише свој српски национални интерес у оквиру уставног поретка који важи, као што је дозвољено и другим народима, већ доказано, науштрб српског националног бића у Црној Гори.

"Ми морамо да причамо о томе, не можемо да прихватимо понашање које је било у оквиру бившег режима када је српска национална заједница била деградирана, покушај одузимања црквене имовине је дошао главе том бившем режиму. Тај режим је ударио на нешто што је светиња за многе људе у Црној Гори. Поносан сам на цркву, на литије које су показале вољу народа, то је Црна Гора која треба да буде подржана и која има моју и подршку руководства Српске“, каже Додик.

Додик је додао да је Америка веома важна, али она "није безгрешна и показало се да је много гријешила.“ 

"Миленијумски гријех је направљен према српском народу на простору бивше Југославије. Српски народ који је учествовао на 'позитивној страни историје' у ратовима се нашао под ударом НАТО бомби, који су бомбардовали Савезну Републику Југославију и Србију и Црну Гору а претходно и Републику Српску. Бирали су српске положаје да би то урадили, са осиромашеним уранијумом чије посљедице ми и данас имамо“, навео је Додик.

Додик додаје да је Америка данас подијељена толико да ће се тешко стабилизовати. 

"Немам ни један проблем са Америком изван Српске и српског народа али унутра имам и ми смо на супротним странама. Оно што они заговарају у БиХ је нестанак Републике Српске. Они то неће рећи, али све што раде је у том правцу“, додао је Додик.

Предсједник Српске рекао је да вјерује да ће Доналд Трамп побиједити на изборима и то ће бити ослобађање "не само Америке него и нас овдје од тако ригидне политике“.

Додик напомиње да није пристојно да неко са стране дође и бави се унутрашњим питањима било које земље.

"Ту је и Кристијан Шмит. То је ароганција Америке која каже, без обзира на Дејтонски споразум и оно што је наведено у њему, да је Шмит високи представник. Пошто ми кажемо да није онда смо ми лоши а они добри момци. Ја не варам ништа. Варају Американци и њихови трабанти који их прате. Када видите Американца можете да имате неко поштовање, страхопоштовање, дивљење или гађење. Када видите ове њихове трабанте ништа горе од њих нема. Они кажу 'малигни руски утицај' - који? Мислим да је позитиван руски утицај на Балкану, а малиган је амерички утицај“, рекао је Додик.

"Црна Гора припада себи"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Црна Гора припада себи, свом народу, својим политичким опцијама и имају право да они одреде како ће формирати своје већине за учешће у власти.  

"Може се десити да је изопштена партија која представља српски народ, то може да буде дио политичког аранжмана. Када кажете да неко не може само зато што припада једном народу то се граничи не само са шовинизмом него и фашизмом“, каже Додик.

Када је ријеч о инфраструктури која повезује Републику Српску и Црну Гору, конкретно о дијелу припадајуће трасе Фоча - Шћепан поље, граница са Црном Гором, Додик је рекао да ће сутра у Бањалуци бити потписан уговор са кинеском компанијом која је спреман да то финансира. 

"То је наш интерес, много наших људи има овдје родбинске везе. То нису ни границе пореметиле ни ништа друго. Многи наши људи су оријентисани да годишње одморе проводе у Црној Гори и ми смо заинтересовани да имамо најбољу могућу комуникацију. Радићемо заједно са властима Црне Горе да видимо шта су базични интереси. Ту ништа не може помоћи БиХ. То је заблуда ових који сједе у Подгорици. Сарајево значи у смислу глупости да промовишу антисрпску политику. Тако је Мило Ђукановић хтио да дође у Сарајево па сам ја као члан Предсједништва БиХ нисам гласао и он није дошао“, рекао је Додик. 

"БиХ заблуда многих"

Додик је нагласио да је БиХ заблуда многих, највише оних који живе у БиХ изван граница Републике Српске.

"Заблуда је и овдје. Имате оне који кажу да је то међународно призната држава. Океј - јесте, али ми смо ту згурани и нисмо хтјели да будемо у њој. Направили смо Републику Српску да буде независна и ми то не кријемо - или нам дајте статус којим ћемо бити задовољни у БиХ па можда да прихватимо БиХ а овакву сигурно нећемо зато што је антиуставна и антидемократска. Сасвим је логично да тежите легитимним политичким средствима и да имате циљ. Ми имамо циљ то је самосталност Републике Српске и зашто је то проблем“, каже Додик.

Предсједник Српске рекао је да је интерес људи у Црној Гори је све већа повезаност са Србијом. 

"То не значи да је то доминација Србије, него повезаност“, каже Додик. 

Не може новоизабрани предсједник Црне Горе први или други дан након избора, каже Додик, причати о томе да ли је било или није геноцида у Сребреници.

"Може то да буде званична политика Црне Горе, али мора неко озбиљан да не буде трабант мишљења из Брисела да види да ли је то тако или није, могуће или не. Муслимани желе да се око тога окупе као око мита како би касније то употријебили у обрачуну против Срба. И онда се нађе неки предсједник Црне Горе који то каже... Ја могу да разумијем да је он то морао да због очекивања на новом мандату то да каже али мора да рачуна да вријеђа један број људи. Жао ми је сваког муслимана који је страдао, као и Србина“, рекао је Додик.

Додик је додао да се очигледно није могло на миран начин разићи. 

"Једино је Босна зависила од Југославије, све друго није. Према томе, све жртве које су биле су потпуно неоправдане али су се десиле и ја то не могу да промијеним. Могу да избјегнем политизацију а политизације јесте прича о геноциду. То је исконструисана лаж запада, Клинтонове администрације да би себи направила искорак за бомбардовање нас осиромашеним уранијумом без одлуке Савјета безбједности и било које друге државе“, рекао је Додик и додао:

"Нека остане званична политика Црне Горе да је био геноцид али онда немојте очекивати да ми то прихватимо.“

Додик је додао да из Републике Српске не квалификују ни један догађај у Црној Гори.

"Нисте никада чули да смо нешто квалификовали. Ако већ предводиш неку земљу онда води рачуна да неког можда добијаш али можда и губиш. Онда сам проблем ја што то кажем, неки у Бањалуци би то прећутали али ја нећу. Мислим да је то једна игра. Пет година нико није спомињао Сребреницу и онда су се сјетили...“, каже Додик.

Додик је нагласио да ће се борити да подржи српску националну заједницу у Црној Гори. 

"Да ли ће она имати политичку снагу једног дана да промијени постулате политике Црне Горе то ћемо тек да видимо“, рекао је Додик.

Пратите нас и путем Вибера

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.