ATV

Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik za ATV nakon sastanka sa Putinom: Iskren razgovor o svim pitanjima važnim za Srpsku

 • Izvor: ATV
 • 02.12.2021. 17:03

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da je čast što Srpska na ovom nivou ima pažnju u Ruskoj Federaciji.

On je novinaru ATV-a u Moskvi rekao da možemo na iskren način da razgovaramo o svim ekonomskim, političkim i svim drugim pitanjima vezanim za Republiku Srpsku.

„Putin je veoma informisan o detaljima u BiH, tako da je bilo moguće veoma konkretno razgovarati o svim pitanjima. Podrška koju smo imali u pogledu pandemije i ono što smo dobijali od Rusije svakako je bilo predmet moje zahvalnosti“, rekao je Dodik za ATV.

Na sastanku je bilo riječi o gasovodu od Bijeljine do Banjaluke, koji će se graditi. To će se potvrditi sutra u razgovorima sa Gaspromom , a Putin je, kaže Dodik, dao podršku takvom projektu.  Osim toga, Dodik je od Putina dobio obećanje da će cijena gasa za Republiku Srpsku ostati ista.

„Razgovarli smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti saradnji, a pogotovo o političkim pitanjima. Putin je iznio svoj stav vezano za Dejtonski sporazum. Rusija ima niz primjedbi o nepoštivanju Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN-a. To je za nas važno imajući u vidu razne špekulacije. Prenijeli smo Putinu naš stav da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može da ima podršku i legitimitet u BiH, Putin se s tim složio“, rekao je Dodik.

On je ruskog predsjednika informisao i o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Dejtonom, i Republika Srpska to ne može sebi dozvoliti.

Dva lidera su razgovarala i o ekonomsko-finansijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u Srpskoj. Kaže da su danas odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane.

Dodik kaže da je u Moskvi kao predstavnik jedne male zajednice koja se zove Republika Srpska i da jedna velika Rusija ima pažnju za naše probleme.

„Imamo jednu iskrenu opredijeljenost predsjednika Putina da razumije veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije. Ja nisam bio ovdje da nekoga kritikujem ili bacam teret na nekog drugog, to nije moj stil. Ja sam samo govorio o tome kako BiH može da funkcioniše, da je za nju najbolje da se vrati Dejtonskom sporazumu. Čini mi se da ovdje za to postoji razumjevanje“, rekao je Dodik za ATV.

Kaže da Putin nije ništa rekao protiv Bosne i Hercegovine, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani. Dodik smatra da je neprihvatljivo da se mijenjaju elementi konstitutivnosti naroda u BiH i za to postoji podrška Rusije, za razliku od liberalnih koncepcija sa zapada, koji, kako kaže, ganjaju priču o „apstraktnom građaninu“.

Na sastanku sa Putinom Dodik je predstavio probleme onako kako ih vidi Republika Srpska. Rusija ima dobre namjere prema svima.

„Priča koju slušamo o malignim ruskim uticajima apsolutno se gubi i prikazuje se potpuno besmislena kada razgovarate sa čovjekom koji vodi ovu veliku zemlju i koji želi svima dobro. Prenosim da Putin primarno želi mir, da se poštuje međunarodno pravo i Dejtonski sporazum“, poručio je Dodik.

Dodik je napomenuo da je nekako uspio da bude tema razgovora na ministarskom savjetu NATO-a, naravno u negativnom kontekstu, na parlamentu Britanije isto tako, sastanku OEBS-a, kao i na sastancima u Sarajevu, dok je za Moskvu istakao da je atmosfera bila pozitivna.

Rekao je da je sastanak trajao oko 50 minuta i da su prisustvovali samo on i Putin, a ono što je na Dodika ostavilo najveći utisak je poznavanje svih pitanja do detalja. • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program