Intervju sa predsjednikom

Dodik za ATV: Učestvovaću u sudskom procesu, ali nisam spreman da prihvatim njihove odluke

  • Извор: АТВ
  • 24.08.2023. 20:25

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je u intervjuu za ATV da će učestvovati u procesu ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu protiv njega zbog nepoštivanja odluka Kristijana Šmita.

U razgovoru za ATV Dodik je pričao i o zahtjevu opozicije da se održi posebna sjednica Narodne skupštine zbog, kako kažu, nepoštivanja zaključaka ovog parlamenta. Predsjednik kaže da su zaključci Narodne skupštine precizni i jasni a da opozicija i služi tome da diže galamu.

„Ono što radi opozicija u Republici Srpskoj nije najvažnija tema. Opozicija služi tome da uvijek neku galamu digne. Zaključci Narodne skupštine su precizni i jasni, oni imaju cilj da poboljšaju našu poziciju u pregovorima i razgovorima i odbrani same Republike Srpske. Na ovim konkretnim pitanjima godinama se to dešava i razgovara, sve dok nisu došli zaključci Republike Srpske, koji su uozbiljili i drugu stranu, jer su shvatili da od svega onoga što oni žele ne mogu da dođu ako ne poštuju, prije svega, ustavni poredak BiH i nadležnosti u tom pogledu koje idu za tim da Republiku Srpsku etabliraju na pravi način“, izjavio je Dodik.

Sudu BiH dostavljena uređena optužnica protiv Dodika i Lukića

Sudu BiH dostavljena uređena optužnica protiv Dodika i Lukića

Ako govorimo o pravosuđu, vidljivo je da Sud i Tužilaštvo BiH ne postoje po Ustavu BiH i da je njihovo egzistiranje isključivo modalitet koji je uspostavio Međunarodni faktor, odnosno visoki predstavnik, kaže on.

„Ali taj modalitet i te institucije su u suštini dio života i dio svega onoga što svaki dan ovdje živimo, a to ne znači da oni s naše strane trebaju prestati biti osporavani. Oni će biti osporavani sve dok se ne desi neki dogovor na tu temu ili pokuša dogovoriti na tu temu Opozicija traži razlog za svoj stav. U svakom slučaju, politčki život u Republici Srpskoj treba da se odvija na nivou Narodne skupštine. Gledali smo kako je napuštaju u ključnim momentima za neka pitanja. Sada su vjerovatno shvatili koliko je značajna Skupština, pa sada pokušavaju da privuku sebi neke pažnje“, smatra predsjednik Srpske.

Dodik je istakao da SNSD vodi odgovrnu politiku, politiku koja podrazumijeva da se dobije ono što je je maksimalno moguće. 

„Kontekst u kojem mi sada djelujemo je veoma složen. Na globalnom nivou postoji mnogo nervoznih igrača koji su uključeni u sistem BiH. Ukrajinska kriza je promijenila pozicije različitih strana. Zapad, predvođen Amerikom, postao je veoma nervozan, ozbiljan novac daje na stranu Ukrajine u ratu i žele da pozavršavaju nešto što misle da treba“, kazao je Dodik za ATV.

"Nastavak lakrdijaške politike Željka Komšića"

On kaže da živimo u neregularnim okolnostima u kojima  Savjet bezbjednosti nije imenovao visokog predstavnika, iako se on  predstavlja da je imenovan, a čak nameće i zakone.

„Jedno opšte rasulo i opšti javašluk“, kaže Dodik a kao primjer navodi i to što su dva člana Predsjedništva BiH, Denis Bećirović i Željko Komšić, otišla u Ukrajinu, predstavljajući se kao BiH. Na taj način najbolje razbijaju BiH, poručuje. 

S druge strane, kaže, imamo novu strukturu, nove partije u sistemu vlasti na nivou BiH koji pokazuju želju da se nešto dogovori ili uradi.

„Izbacivanjem SDA iz vlasti smo napravili i promijenili jednu strukturu koja je potpuno bila antiustavna i antidejtonska. Prije svega, obavještajni sektor, SDA je u potpunosti kontrolisao obavještajni sektor i 'naštelio' ga isključivo protiv Republike Srpske. U takvom ambijentu trebalo je promijeniti Osmicu i dovesti nove ljude. Oni su došli i trebaju biti služba BiH a ne služba SDA, tako da smo mi postigli ciljeve u tom pogledu“, rekao je Dodik.

Dodik: Za Srpsku izuzetno značajno da je predložila ambasadora BiH u EU

Dodik: Za Srpsku izuzetno značajno da je predložila ambasadora BiH u EU

Primarni cilj je da se riješimo pitanja međunarodnog intervencionizma u BiH i moramo da se borimo za taj cilj, poručio je Dodik i dodao da je dio borbe za taj cilj vezan i za evropske integracije, podsjećajući da je BiH iznenada dobila status kandidata.

„Sada je u izgledu da će Evropska unija davati pregovarački status nekim stranama. U tom pregovaračkom statusu niko ozbiljan ne može da vidi da postoji institucija visokog predstavnika ili OHR-a“, istakao je.

Govoreći o ukazu o neobjavljivanju odluka Kristijana Šmita, Dodik kaže da nije oklijevao kada ga je potpisivao. Visoki predstavnik je lažan, poručuje Dodik, i on je eksponent jedne politike muslimana.

Vulić: Јasmina Ćosić Dedović - SDA sudija bez časti i morala

Vulić: Јasmina Ćosić Dedović - SDA sudija bez časti i morala

"Godinama već pokušavaju da sklone Milorada Dodika, to pokušava opozicija pa ne uspijeva, izmišlja i laže svašta. Opozicija nije reagovala na činjenicu da je Republika Srpska ugrožena time da niko ne smije da se suprostavi odlukama lažnog visokog predstavnika“, izjavio je Dodik u intervjuu za našu televiziju.

Dodik je rekao da je ključno pitanje u BiH pitanje imovine, i pita je l' treba da Šmit nametne zakon i kaže 'imovina pripada BiH'?

„Naš pristup je – nema razgovora o tome, to je završeno. U Ustavu BiH piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i sve ono što nije isključivo dato BIH, pripada entitetima. Završeno, nema dalje. Britanski ambasador kaže mora imovina ići na nivo BiH, ako BiH ne dobije imovinu neće biti država. Naravno da nije država i neće biti država. Država je Republika Srpska i biće Republika Srpska, svidjelo se to nekom britanskom ambasadoru ili ne. Opozicija ne reaguje na to, dakle, saglasni su u tome da to ide na nivo BiH“, rekao je Dodik i dodao da nema šta da radi sa izdajničkom strukturom kao što je PDP.

Kaže da je pokušao da održi komunikaciju sa predsjednikom SDS-a Milanom Miličevićem i ne smatra da je to poniženje.

Dodik: Vučić u Atini pokazao da je sposoban da odbrani nacionalne i državne interese

Dodik: Vučić u Atini pokazao da je sposoban da odbrani nacionalne i državne interese

Kada bi Šmit donio zakon o imovini, Dodik kaže da bi učinio sve da se to odbije, ako bi bilo potrebno, donijele bi se i radikalne mjere.

„Spreman sam na to. Ja ne dam Republiku Srpsku. Da je meni do mog komoditeta, ja bih izbjegao ovo što sam imao, ne bih dozvolio da me razvlači neki sudija koji je oslobodio Nasera Orića, a Milorad Dodik je kriv. Je li to moguće? Kakva je to pravda, gdje tu ima pravde? Mislim da su se grdno prevarili što se toga tiče. Nisam spreman da prihvatim njihove krajnje odluke. Ja ću učestvovati u tom procesu, krajnja njihova odluka će opredijeliti naše ponašanje. Ja sam dobio ozbiljnu podršku našeg naroda na tom pitanju. Negdje sam čak zadovoljan činjenicom da sam kriv zato što ne poštujem strance“, poručio je Dodik.

Cijeli intervju sa predsjednikom Republike Srpske možete pogledati u video prilogu.

Пратите нас и путем Вибера