Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik za "Gardijan": Nisam izabran da budem kukavica

  • Izvor: ATV
  • 29.11.2021.19:01

Neću pokleknuti pred prijetnjama zapadnih sankcija poručio je to srpski član bh Predsjedništva Milorad Dodik u intervjuu za britanski list “Gardijan”. Poručuje da bi ga sankcije i smanjenje finansiranja od strane EU samo primorale da prihvati ponude za investicije iz Kine. A to mu se kaže i dopada. O tome će poručuje biti govora i u Rusiji.

- Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, “U čemu ja mogu da pomognem?”. O čemu god sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam povjerenje, ako ne na tome. U razgovoru sa kineskim liderom Si Ðinpingom bi on takođe rekao "Ako postoji nešto u čemu mogu da pomognem, tu sam" - izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Poručio je Dodik u intervjuu i da su u BiH problem napravila četiri neizabrana  stranca. Visoki predstavnik je taj, kaže Dodik, koji je nametnuo 140 zakona tokom mandata i tako uzurpirao Dejtonski sporazum u koji ipak kako kaže i dalje vjeruje. U Dejton i dalje vjeruju i u Rusiji zato će se o tome govoriti uprav na ovoj važnoj adresi kaže za RTRS Ljubinka Milinčić, glavni urednik redakcije "Sputnjik" Srbija.

- Dejtonski sporazum je zakon, tapija Republike Srpske i poštovanje Dejtonskog sporazuma mora svima biti najvažnije. Republika Srpska se bori za ono što je potpisano i nije čudo što se Rusija uključuje u tu borbu i što želi da se dođe do onoga do čega se mora doći - rekla je Ljubinka Milinčić, glavni urednik redakcije "Sputnjik" Srbija.

Ne samo o Dejtonskom sporazumu u Moskvi će se govoriti i o stanju u regionu, smatraju stručnjaci. Ipak kao najvažnije izdvajaju to što će se  čuti glas Republike Srpske.

- Sasvim sigurno to će biti pravi stavovi  koji će govoriti o odnosu Rusije prema stanju u regionu,jugoistočnoj Evropi, to nije samo pitanje Republike Srpske i Dejtona, Rusija je i u pitanju Kosova i Briselskog sporazuma i neka druga pitanja - kaže Miloš Šolaja, stručnjak za međunarodne odnose.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom sedmice boraviće u Moskvi. Razgovraće se o svim važnim pitanjima vezanim za aktuelnu političku situaciju u BiH.

Tagovi: