Tema dana

Drugi krug izbora u Crnoj Gori: Šta kažu iz Srpske

  • Извор: АТВ
  • 31.03.2023. 20:30

Jakov Milatović je pravi izbor za Crnu Goru, poruka je to iz Republike Srpske uoči drugog kruga predsjedničkih izbora koji se održavaju u nedjelju.

Što se Milorada Dodika tiče, nema dileme o tome šta je dobro a šta loše. Čak je, što se srpskog naroda tiče, vrlo jednostavno. 

Video poruku Denisa Bećirovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, u kojoj podržava Mila Đukanovića, objavio je i Đukanovićev DPS. Bećirović kaže da BiH nije svejedno kakav će rezultat biti u nedjelju. Govorio je o tome kako Bošnjaci nikad neće izdati BiH pa ni Crnogorci ne bi trebalo Crnu Goru. Pominjao je da su i BiH i Crna Gora ugrožene od istog “velikodržavlja”.

Neprimjerne i skandalozne poruke Bećirovića, smatra Željka Cvijanović, predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva BiH. 

“BiH nije ugrožena ni od kakvog ‘velikodržavlja’, kako tvrdi Bećirović, već od sarajevskog unitarizma koji je decenijama glavna prepreka napretku i normalizaciji političkih prilika u BiH. Neutemeljenim i neodmjerenim kvalifikacijama, Bećirović ne ugrožava samo međunacionalne odnose u BiH, već i odnose sa državama u regiji. Crnu Goru posmatramo kao susjednu zemlju sa kojom i entiteti i zajednički nivo vlasti u BiH treba da razvijaju najbolje moguće odnose, kao što je to slučaj i sa svim drugim državama u našem okruženju”, rekla je Cvijanovićeva.

Milatović je u drugom krugu favorit, kaže Stefan Đukić, analitičar. Smatra da bi trebalo da mu se prelije većina glasova ostalih kandidata koji su protiv DPS-a i Đukanovića. Više od godinu dana se priča da je ovo kraj tridesetogodišnje vladavine Mila Đukanovća. I njemu je, smatra Đukić, svega dosta. 

S druge strane, Milatovićeva “Evropa sad” postoji manje od godinu dana i uspjela je da dođe do momenta kada staje pred DPS i tri decenije vladavine. Njihov raniji program “Evropa sad”, po kome je partija i dobila ime, donio je povećanje prosječne plate, minimalca i to u posebno trenutku početka ukrajinske krize. Crnogorci su prepoznali trud u vrijeme inflacije i želju da se poveća ekonomski standard.  

Snježana Jonica, pravnik sa bogatim političkim iskustvom kaže da je, nakon dugo vremena, postojala izborna neizvjesnost dok se čekalo ko prolazi u drugi krug. Smatra da je dosta Crnogorcaca, jednostavno, nezadovoljno trenutnim stanjem i da je takvo mišljenje izraženo kroz izborni rezultat Jakova Milatovića. 

Što se Republike Srpske tiče, ima još stvari po kojima se vidi da je Đukanović loš izbor. Predsjednik Republike Srpske smatra da se to vidi i po novoosnovanoj zapadnobalkanskoj četvorki, u kojoj je i Crna Gora, koja je, ustvari, "albanska četvorka" iza koje se krije stara ideja o velikoj Albaniji. Zato u takvoj regionalnoj priči mora biti jasna i pozicija Republike Srpske. 

Predsjednički izbori u Crnoj Gori, pored brojnih političkih tema, pokazuju otvorenu anticrkvenu kampanju kandidata i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. 

Iz Mitropolije su naveli da Đukanovićevi nastupi i govori njegovih promotera, označavaju SPC kao državnog neprijatelja, crkvene obrede kao nazadnu i prevaziđenu praksu i da je očigledno da i dalje pretenduju da sa državnih pozicija uređuju unutrašnje stvari Crkve. 

Izborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori počeće u ponoć.

Тагови: