Nakon iznesenih kleveta

Golić: Tužbom protiv laži Nebojše Vukanovića

 • Izvor: Srna
 • 16.03.2023. 13:00

Bivši ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je, zbog neistina koje je narodni poslanik Nebojša Vukanović iznio o njoj u Narodnoj skupštini Republike Srpske, primorana da pokrene privatnu tužbu i da se, bar sudskim putem, odbrani od javno iznesenih laži i kleveta.

Golićeva je izjavila Srni da bi Nebojša Vukanović trebao da zna da ministar nema nadležnost da imenuje rukovodstvo, niti da rukovodi bilo kojim parkom, pa ni Nacionalnim parkom Sutjeska, jer za to postoji direktor i Upravni odbor koje imenuje Vlada Republike Srpske i koji odgovaraju za svoje postupke.

Pritom, dodala je Golićeva, Titova vila i Hotel "Sutjeska" na Tjentištu, koje Vukanović spominje, su devastirani i srušeni tokom rata u BiH, a šta se sa ostacima tih građevina dešavalo znaju sve poslijeratne uprave Nacionalnog parka.

"Takođe, Nebojša Vukanović bi morao da zna da trase auto-puta ne određuje ministar, ni bilo koji pojedinac, a pogotovo ne ministar za prostrono uređenje, građevinarstvo i ekologiju jer za to nije nadležan, već timovi stručnjaka koji na tome rade godinama", pojasnila je Golićeva Vukanoviću.

Ona je naglasila da su Ministarstvo i Vlada Republike Srpske nadležni za izrade prostornih planova i na kraju izdavanje dozvola.

"Sve što se dešava između, a to je izrada trase, eksproprijacija, priprema dokumentacije neophodne za izadavanje dozovola - radi neko drugi, u ovom slučaju JP 'Autoputevi Republike Srpske', Ministarstvo saobraćaja, projektanti i druge instiitucije za koje nije nadležno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju", navela je Golićeva za Srnu reagujući na Vukanovićeve optužbe koje je iznio protiv nje u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je rekla da je Prostorni plan usvojen još 2008. godine i to u Narodnoj skupštini Republike Srpske kojim je utvrđena trasa budućeg auto-puta koja ni do danas nije mijenjana, dok Plan parcelacije rade kompanije koje izabere JP "Autoputevi".

"Građevinsku dozvolu nadležno ministarstvo će izdati kad se ispune zakonom propisani uslovi. Tako da je notorna neistina da sam imala bilo kakve veze sa eventualnim rušenjem srpskih kuća ili pomjeranjima trase budućeg auto-puta kako se nekom prohtije. Pozivam Nebojšu Vukanovića da javno objavi kuporodajne ugovore mojih srodnika koji su, kako tvrdi, kupovali parcele kako bi ja navodno zaradila milionske iznose. Budući da je to izmišljotina jasno je da takve ugovore ne može objaviti", istakla je Golićeva.

Ona je rekla da auto-put nije dječija igračka, pa da se sa njim igraju osobe koje zarad lične promocije iznose klevete i lažu.

Kakav je Nebojša Vukanović, dodala je ona, pokazao je gradonačelnik Banjaluke koji ga je u dječijoj igri uhvatio kako širi laži i dezinformacije objavljujući neistine bez bilo kakve provjere što najbolje dokazuje o kakvom se političaru radi.

"Više od 80 presuda koje je Vukanović, kako je sam priznao, izgubio na sudu zbog uvreda iznoseći neistine jasno pokazuju da je riječ o osobi kojom bi se morala pozabaviti ustanova nadležena za takve slučajeve. U Republici Srskoj sigurno ima stručnjaka koji tretiraju ove vrste bolesti i uspješno ih liječe. Javno iznošenje laži i olako blaćenje, ne samo mene, već i drugih dokaz je da se ova mora oblast mora urediti, jer istina mora biti prioritet svih političara i funkcionera", poručila je Golićeva.

Golićeva je rekla da zbog neistina koje je Vukanović iznio u Narodnoj skupštini Republike Srpske primorana je da pokrene privatnu tužbu i da se, bar sudskim putem, odbrani od javno iznesenih laži narodnog poslanika Nebojše Vukanovića.

"Na sjednici Narodne skupštine ponovo je pokazao elementarno neznanje, pritom javno klevećući i lažući, svjesno nastojeći da nanese štetu meni i mojoj porodici. Trovanje, javnog prostora i blaćanje mora prestati, a Nebojšu Vukanovića javno pozivam da se, u sudskom procesu, ne poziva na imunitet.

Tih nekoliko hiljada maraka koje ću dobiti na sudu kao zakonsku satisfakciju svakako ću uplatiti u humanitarne svrhe ili za liječenje pacijenata u klinikama koje se bave ovom, za javnost, opakom bolešću", naglasila je Golićeva.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?