"Боже правде" и грб Немањића

Грб и химна се не могу оспорити

  • Извор: АТВ
  • 09.07.2024. 21:01

ОХР-у, односно Кристијану Шмиту, сада сметају химна "Боже правде" и грб Немањића. Истичу да ће на Уставном суду БиХ бити да, како кажу, "у свјетлу своје досадашње судске праксе", оцијени уставност закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне. Од тих најава нелегитимног Кристијана Шмита нема ништа-порука је из Српске.

Враћање у употребу химне "Боже правде" и грба Немањића нико неће моћи оспорити, документ је правно избалансиран и не вријеђа никога, каже предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић. Кристијан Шмит и Уставни суд БиХ су у шах-мат позицији. Немањићко насљеђе је бар 300 година старије од Османског насљеђа и нема никакве проблеме ни са Хрватима ни Бошњацима. Крајње је незнање проблематизовати ту врсту приче, истиче Стевандић.

„Дипломатски скандал и срамота да било ко импутира или наређује Уставном суду како ће одлучивати, то је доказ дипломатског колапса међународног права у БиХ и њихова срамота. Право је чудо да људи који би требало да познају дипломатију то себи дозволе. О томе ће одлучити институције Републике Српске, о томе ће одлучити клубови и ако клуб Бошњака стави вето, ми ћемо сачекати одлуку Уставног суда Републике Српске. То је пажљиво избалансиран документ, не вријеђа никога и опомиње грађанина Шмита да се не мијеша у послове Парламената и Уставног суда јер он о томе не одлучује ни као грађанин, а поготово не као нелегални високи представник“, изјавио је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Шта год Уставни суд БиХ одлучи, нећемо прихватити јер усвојени Закон је у складу са Дејтонским мировним споразумом, али и споразумом о специјалним паралелним везама Српске и Србије донесеном на Свесрпском сабору. Овај Закон још један је доказ нераскидивих веза двије братске земље. 

„Ми не уводимо грбове који су у званичној употреби у Србији, него у складу са специјалним паралелним везама они се уводе у употребу и у Републици Српској, исто као кад би Федерација потписала споразум о специјалним паралелним везама са Турском и Хрватском, онда они могу користити грб Турске и грб Хрватске уз оне званичне грбове који се користе у ФБиХ. Тако да нема потребе правдати се и објашњавати ствар је у томе да је то све у складу са Дејтоном и Уставом БиХ, а што се тиче одлуке Уставног суда БиХ познато је да ми то више не примјењујемо“, навео је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Још један покушај да се изврши атак на Републику Српску, њене законодавне органе, који су и једини надлежни, а не страни туриста који нити је легалан нити легитиман. Сумњиво је што Кристијан Шмит унапријед зна какав би био исход одлуке ако се она нађе пред Уставним судом БиХ. 

„Ту постоји једна друга опасност, он наговјештава да неко треба да иде са апелацијом ка Уставном суду и да наговјештава каква ће одлука Уставног суда бити. Што је у супротности са свим уставним принципима. Оно што је важно напоменути јесте да је Народна скупштина донијела закон у којем је дозвољено да кроз министарство, да ли кроз републичке органе власти, да ли кроз локалне, поред амблема Републике Српске и химне Републике Српске буде изложен и грб Србије и химна 'Боже правде'“, сматра Милорад Којић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Грб "Немањића" је у српском народу вијековима, а химна "Боже правде" има сентименталну вриједност свим Србима небитно са које стране Дрине се налазе. Није намијењено да се било ко од осталих народа вријеђа. 

 „Ми врло добро знамо шта химна 'Боже правде' и шта овај грб представља свима нама. Потпуно ћу рећи да ово има више сентименталну вриједност него правну. Ми смо сви заједно поштовали и устајали када чујемо химну 'Боже правде' на свим важним и званичним манифестацијама се та химна пуштала без обзира да ли имамо представнике Републике Србије на истој, ово је нешто што ће само наставити нешто што је било у претходном временском периоду. Све ово што треба да представља сваком Србину не само у Републици Српској, него гдје год да живи, нешто што ми носимо у самом собом и мислим да када је у питању Закон ништа он круцијалније неће промијенити“, рекао је Младен Илић, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Иако су у скупштинској сали његови посланици подржали овај Закон, предсједник СДС-а сада га назива политичком кампањом власти. Сада више изгледа да је СДС гласањем за закон одиграо на карту политичке кампање и додворавању народу.

 „Сада ово што раде је посипање пепелом, уопште им не вјерујем да ће истрајати на том путу“, каже Милан Миличевић, предсједник СДС-а.

Ако Хрвати у БиХ неријетко користе шаховнице, поставља се питање зашто се Србима брани двоглави орао? Кога то вријеђа и коме то смета? 

„Не видим никакав проблем да се српска тробојка вијори да ли са грбом 'Немањића' да ли било каква у сваком случају је народ користи и кад видите многе прославе, весеља, свадбе, и видимо ситуацију и у Западној Херцеговину да се неријетко користи званичне заставе Републике Хрватске, не видим да ико има проблем с тим, тако да у сваком случају пресипање из шупљег у празно“, сматра Ђорђе Вучинић, посланик Листе за правду и ред у Народној скупштини Републике Српске.

Шта год да се деси српска тробојка ће да се вијори. Посланици су двотрећинском већином изгласали Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне. Према њему, у већ постојећи закон се додаје нови члан, који гласи – да се заједно са истицањем заставе и амблема Републике Српске и извођењем химне Српске могу истицати заставе и грбови и изводити химне страних држава са којима Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално насљеђе. На овај начин Република Српска доприноси заштити идентитета својих конститутивних народа, осталих и грађана, њихове културе и традиције, афирмише поштовање људских права и унапређује пријатељске односе и сарадњу међу државама и народима.

Пратите нас и путем Вибера