Željka Cvijanović

"Institucionalna odluka o uvođenju sankcija Rusiji ne postoji"

 • Izvor: Srna
 • 17.03.2023.20:08

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da na nivou BiH odluka o uvođenju sankcija Rusiji ne postoji i da je priča oko pridruživanja određenim mjerama rezultat djelovanja pojedinih ambasadora koji su radili po instrukcijama bivšeg ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.

Cvijanovićeva je rekla da sankcije ne postoje, jer nijedna institucija to nije ni stavljala na dnevni red, niti je donosila bilo kakve mjere - ni za ni protiv.

- Imate situaciju da je tamo neko glasao za nešto bez mišljenja institucije koja je nadležna za spoljnu politiku. Oni nikada nisu tražili mišljenje Predsjedništva BiH, koje jeste nadležno sa spoljnu politiku, nego bi slali određene stavove da se pridruži određenim mjerama, rezolucijama i slično - pojasnila je Cvijanovićeva i dodala da o tim temama postoji administrativno-institucionalno ćutanje.

Ona je rekla da spoljna politika zavisi od unutrašnjeg dogovora, te da je veoma teško iskomunicirati spoljnu politiku, ukoliko nema dogovora među domaćim političarima.

- Ukoliko nemate definisanu politiku na unutrašnjem planu, vrlo je teško da iskomunicirate nešto na spoljnom planu da to bude kohezivno - rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u BiH su dugo godina zauzimani suprotstavljeni stavovi, te da je to teško promijeniti i da ne postoji dovoljno povjerenja.

- To treba postepeno izgrađivati. Najbolja stvar je unutrašnji dogovor, a spoljna politika je posljedično rezultat unutrašnjeg dogovora - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da, ukoliko o pojedinim oblastima ne postoji jedinstven stav, uvijek postoji spasonosno rješenje koje ne mora da bude poprište.

- Ono ne mora da bude poprište političkih rasprava, prepucavanja, natezanja. Tada pribjegnete formuli koja se zove - neutralan sam, uzdržan, nemam stav za ili protiv, odnosno nemam jedinstven stav - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je konstatovala da bi u BiH dogovor bio moguć, ukoliko ne bi bilo uplitanja sa strane.

 • 17:50 Narod priča (R)

  Pred našom kamerom, otvoriće se i ispričati priču, oni za koje ne znamo koliko u sebi nose ljubavi, istrajnosti, hrabrosti, oni koji znaju koliko je život čudnovato težak i lak, oni koji su osjetili i stradanje i ljepotu životne jednostavnosti.

 • 18:20 Serija: Slatke muke (R)

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:31 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:32 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.