Бивши предсједник Народне скупштине

Калинић: На демократски начин изаћи из замрзнутог политичког конфликта

 • Извор: СРНА
 • 17.04.2024. 15:43

Република Српска, предвођена својим руководством, мора на демократски и легитиман начин изаћи из замрзнутог политичког конфликта и изабрати свој пут да би сачувала оно што има и што је уз велике жртве српског народа створила и тако обезбиједила мирну и сигурну будућност за себе и своје потомке, изјавио је бивши предсједник Народне скупштине Драган Калинић.

Калинић је указао да се у кратком временском размаку много тога скупило - од политичког суђења предсједнику Српске Милораду Додику, наметнутог изборног закона, резолуције о Сребреници, пријема самопроглашеног Косова у Савјет Европе и другог, али да то није први пут.

Он је подсјетио да тај неразумни притисак на српски народ на овим просторима траје од раних деведесетих година, односно 30 и више година, а национална драма Срба вијековима.

- Издржали смо све ово вријеме, издржаћемо и сада, јер смо народ несаломивог карактера и јаке самосвијести. На овим просторима постојимо вијековима, ово је наша земља и у најгорим временима смо показали да знамо за шта се боримо и шта бранимо по цијену највећих жртава. Ми смо људи од ината. Није се то сваки пут показало добрим за нас, али такви смо у генима и зато ваљда толико и трајемо - закључио је Калинић.

Он је упозорио да су овај пут ствари, у политичком смислу, дошле до зида.

- Ако смо некада и пристајали што вољно, што невољно да учинимо корак напријед и два корака назад, сада су нас западни моћници и босански унитаристи довели до тога да за нас постоји само један и то - корак напријед - рекао је савјетник предсједника Српске за Срну.

Он је напоменуо да је вођство Српске много пута упозоравало да ће, ако се настави инострано тлачење и домаће потпиривање ватре, морати да дође час коначне одлуке, али су се многи правили да то не чују или тобоже не разумију.

Према његовим ријечима, раних деведестих година Срби нису изазвали рат него су били принуђени да штите своју слободу и право на равноправност и одлучивање у српском националном интересу.

О томе жалосно свједоче, рекао је Калинић, хиљаде жртава у трагичном сукобу који се десио у БиХ након што се ова земља, упркос противљењу Срба, једнострано и на наговор западних моћника отцијепила од заједничке домовине Југославије.

- Како тада, тако и данас, ми не призивамо нове сукобе и нове жртве. Далеко им лијепа кућа. Напротив, по ко зна који пут позивамо на разум и мирно разрјешење ове извана наметнуте ситуације, и то кроз унутрашњи договор три конститутивна народа и два ентитета - поручио је Калинић.

Он је оцијенио да је, у најбољој намјери, потребно да сви смогну снаге и узму "судбину у своје руке" како би БиХ остала мирна и просперитетна.

- Нама јесте на памети БиХ у оквирима њеног дејтонског Устава, али нам је прије свега и изнад свега на памети Република Српска коју смо створили у миру и уз велике жртве одбранили у протеклом рату - рекао је Калинић, бивши предсједник СДС-а.

Он је изразио увјерење да ће свенародни митинг у Бањалуци на достојанствен и саборан начин показати одлучност да своје чувамо и не дамо и да наша политика није уперена против иједног народа или појединца у садашњој БиХ.

- Покажимо да смо достојни наших предака и да свијетла образа можемо изаћи пред нашу дјецу, али и све добронамјерне људе који нас разумију и желе да подрже Републику Српску. Коначно - не успијева само онај који одустане - закључио је Калинић.

На Тргу Крајине у Бањалуци сутра у 18.00 часова биће одржан велики митинг "Српска те зове" са којег ће јасно бити поручено да Републику Српску и српски народ нико не може и неће понизити, ма гдје и какве одлуке доносили.

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Кето кухињица

  ''Кето кухињица

 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.