ATV

Bivši predsjednik NSRS

Kalinić: Optužnica protiv predsjednika Srpske nije utemeljena na legalnim i legitimnim osnovama

  • Извор: РТРС
  • 13.08.2023. 14:31

Optužnica podignuta u Sarajevu, protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, izabranog na posljednim izborima voljom naroda i obavezanog da štiti Ustav i integritet Republike Srpske, nije utemeljena ni na kakvim legalnim i legitimnim osnovama, rekao je za RTRS bivši predsjednik Narodne skupštine Srpske Dragan Kalinić.

- Zaklanjajući se iza fiktivnih pravnih odluka lažnog visokog predstavnika, ta optužnica ima za cilj da politički i na svaki drugi način disciplinuje sve Srbe koji nisu po volji "bosanskih" unitarista i zapadnih globalista. U slučaju Milorada Dodika, a moje lično i političko iskustvo s njim korespondira najmanje tri decenije, ovo je nemoguća misija. unaprijed osuđena na propast. U slučaju srpskog naroda u BiH, pokazalo se kroz vijekove da ne pristajemo na potčinjavanje i pokornost i silu, koja je trenirala strogoću nad nama na ovim prostorima. Tu su lekciju naučili mnogi prije ovih sadašnjih kolonizatora, ali naučiće i sadašnji, samo ne znam koja će cijena biti za to plaćena - istakao je Kalinić.

Kako on dodaje, poznato je da su Srbi narod koji ni lično, ali ni kolektivno ne trpni nepravdu.

- Nema sumnje da ulazimo u dramatične dane i mjesece i da će nam trebati i mnogo mudrosti, te hrabrosti da sačuvamo ono za šta su naši najbolji sinovi i kćeri položili živote, a to je slobodna, demokratska Republika Srpska u okviru dejtonske BiH sa svim njenim bitnim institucijama. Od institucije, predsjednik Srpske i Narodna skupštine su sigurno među njima najbitnije - dodaje Kalinić.

Kalnić navodi da je od sudbinske važnosti da se od ovog trenutka okupimo.

- Važno je da se od ovog trenutka okupimo, bilo da je u pitanju vlast ili opozicija, u odbranu ovih demokratski uspostavljenih institucija i zaštitimo slobodnu izbornu volju naših građana - ističe Kalinić.

Ističe da, ako se kojim slučajem desi, a što je u bosanskom tamnom vilajetu bila odavno uspostavljena norma "kadija te tuži, kadija ti sudi", optužnica protiv predsjednika Republike Srpske, bila bi potvrđena od strane Suda.

- Upozoravam s razlogom da ćemo ući u spiralu potencijalno ozbiljnog sukoba sa lošim, nesagledivim posljedicama prije svega za BiH - dodaje on.


Kaže da je, više nego izvjesno da će Republika Srpska, koristeći sve rapsoložive pravne i političke instrumente, na unutrašnjem i regionalnom, ali i širem međunarodnom planu, tada morati da okonča svoju priču o BiH, koja će se tako pokazati kao "nemoguća država", koja je miljama daleko od demokratije prava i pravde, kao i slobode i ravnopravnosti, sva tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta kako je odredio izvorni dejtonski Ustav BiH.

- Nećemo čak i po cijenu sopstvene žrtve dozvoliti ponovnu unitarizaciju ove zemlje i nastavak diskriminacije srpskog naroda unutar nje. Dodik i rukovodstvo Srpske nisu sami, jer su na pravoj strani istorije i većina našeg naroda i ovdje i u Srbiji i u dijaspori su uz njih - zaključuje Kalinić.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм