Sve činjenice su lako provjerljive

Kalinić: Treniraj, Vukota, treniraj!

  • Izvor: Srna
  • 20.10.2021.12:34

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Dragan Kalinić poručio je Vukoti Govedarici da dobro pogleda ko je iz SDS-a bio alfa i omega u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH u vrijeme reforme odbrane, pa će vidjeti da su tu reformu sprovele stranke u vlasti - PDP i SDS, dok je SNSD bio u opoziciji.

"Uostalom, podsjetiću ga i da je Milorad Dodik bio taj koji je neposredno nakon rata zagovarao totalnu demilitarizaciju BiH, i kamo sreće da se to i desilo, dok je SDS tradicionalno bio protiv toga", istakao je Kalinić u izjavi za Srnu reagujući na tekst čiji je autor Vukota Govedarica, a koji je objavljen na portalu RTV BN.

On je rekao da je Vukota Govedarica iz SDS-a objavio tekst koji, uz sufliranje nekih paraobavještajnih izvora, pretenduje da bude analiza sadašnje krize u BiH i proriče sudbinu Milorada Dodika i Republike Srpske.

"Poznato je da je Vukota diplomac DIF-a, neki tvrde i pobjegulja od vojne obaveze devedesetih godina i uspješan guslar /kapa dole/, ali i sasvim izvjesno nejaki predsjednik SDS-a koji je svojevremeno `vruć krompir` ove propadajuće stranke uvalio u ruke Mirka Šarovića. Kao takav, Govedarica je svašta je napabirčio u pomenutoj sveobuhvatnoj analizi ovdašnjih prilika pokušavajući da prepadne Dodika i ljude oko njega", naveo je Kalinić.

Kalinić se u reagovanju osvrnuo na dio, koji se odnosi na ukidanje Vojske Republike Srpske i njeno ponovno formiranje, u kojem Govedarica poručuje narodnim poslanicima da obrate pažnju "kako su u ono vrijeme Dragan Kalinić i Milorad Dodik progurali kroz Narodnu skupštinu Republike Srpske saglasnost za donošenje prvog Zakona o odbrani BiH 2003. godine kako bi 2005. Vojska Republike Srpske bila ugašena i da su danas poslije toliko godina svi zajedno i sa ostalim maratoncima trče posljednji krug".

Kalinić je naglasio da se sve činjenice lako provjerljive, pa tako i netačni navodi Vukote Govedarice.

"Visoki predstavnik Pedi Ešdaun je 9. maja 2003. donio odluku o formiranju Komisije za reformu odbrane u BiH sa namjerom da se već na Samitu NATO u Istanbulu, juna 2004. BiH uključi u `Partnerstvo za mir`. Ista komisija je svoj završni izvještaj podnijela tek u septembru 2005. godine. Kada je prije Samita, lord DŽordž Robertson, generalni sekretar NATO, stigao u Sarajevo, njegov prijatelj Ešdaun je žarko želio da ga obraduje odlukom o jedinstvenim oružanim snagama BiH. Ništa od toga se nije desilo tokom i u čast ove posjete i to je izazvalo veliku frustraciju kod Pedija", pojasnio je Kalinić.

Kalinić je naveo da je bio jedan od onih koji se usprotivio toj odluci na nivou BiH bez prethodne rasprave i saglasnosti Narodne skupštine Republike Srpske, a na to mu je Ešdaun uzvratio - "ima onaj koji će da prihvati".

"Krajem juna 2004. godine, između ostalog i zbog nekooperativnosti po ovom pitanju, mene je Ešdaun smijenio sa pozicije predsjednika SDS i Narodne skupštine Republike Srpske. Time prestaje moja bilo kakva pravna i politička veza sa odlukama u vezi sa Vojskom. Nakon godinu dana, 30. augusta 2005. Narodna skupština na posebnoj sjednici odlučuje da se nadležnosti Srpske iz oblasti odbrane prenesu na zajedničke organe BiH kako bi se sprovele procedure za osnivanje oružanih snaga BiH, a u septembru i oktobru iste godine Parlamentarna skupština BiH usvaja Zakon o odbrani BiH. Od tada tradiciju Vojske Republike Srpske baštini Treći pješadijski /Republika Srpski/ puk", naglasio je Kalinić.

Prema tome, poručio je Kalinić, "dobro" obaviješteni zvizdač-uzbunjivač lažno obavještava javnost da je prvi Zakon o odbrani donesen 2003. godine, a ne kako i jeste - u jesen 2005. godine, pokušavajući u tu priču da uvuče Milorada Dodika i njega.

"Neka pogleda ko je tada od njegovih pajtosa iz SDS-a bio alfa i omega u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH, pa će vidjeti da su tada reformu odbrane završavale stranke u vlasti, dakle, PDP I SDS a SNSD je bio u opoziciji", naglasio je Kalinić.

On je ocijenio da bi, kako kaže, Vukota Nejaki, s obzirom na svoju fakultetsku kvalifikaciju, trebalo da zna da je maraton koji sarkastično spominje iscrpljujuća disciplina.

"Pitanje je ko će i kada, da li iz vlasti ali vjerovatnije je iz ove slabo utrenirane opozicije, trčati posljednji krug. U međuvremenu, treniraj, Vukota, treniraj!", poručio je Kalinić Govedarici.