Ministar unutrašnjih poslova

Karan: Intenzivan rad policije na rasvjetljavanju napada na povratničku porodicu

  • Извор: СРНА
  • 28.03.2023. 11:29

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da policija intenzivno radi na rasvjetljavanju napada na supružnike Memišević, povratnike u selo Omeragići kod Višegrada, te naveo da je jedno lice predato u nadležnost tužilaštvu.

"Prema našim operativnim saznanjima, smatramo da je riječ o izvršiocu. Potrebna su dodatna vještačenja i ispitivanja kako bismo došli do materijalnih dokaza", rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je riječ o teškom krivičnom djelu, ali iz koristoljublja. On je napomenuo da motiv nije ni vjerska ni nacionaln, niti bilo koja netrpeljivost, što ne umanjuje težinu ovog djela.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa napadom na grupu aktivista u Banjaluci, Karan je rekao da je prema zakonu najavljen javni skup, a njegovo održavanje odbijeno iz bezbjednosnih razloga, dodavši da su i organizatori javno rekli da od skupa odustaju.

"Riječ je o spontanom okupljanju gdje je došlo do vrlo kratkog sukoba dvije grupe i policija je, kada je imala dovoljno snaga, apsolutno adekvatno reagovala", naglasio je Karan.

U vezi sa organizovanjem i obezbjeđivanjem nedavne posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Republici Srpskoj, Karan je rekao da aktivnosti u vezi sa posjetama stranih zvaničnika realizuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i diplomatsko-konzularna mreža.

Karan je rekao da je MUP Srpske djelovao samo u okviru dijela obaveza u vezi sa polaganjem vijenaca na spomen-obilježja, posjeti spomen-obilježjima u Raduši i mezarju u Doboju, što se tradicionalno čini više godina.

"Sve drugo je samoinicijativna aktivnost predsjednika Hrvatske. Potpuno opravdano su svi naši akteri njegovu posjetu osudili kao provokativnu", naglasio je Karan.