ATV

Međunarodni dan mirovnih snaga

Karan: Kvalitet pripadnika MUP-a Srpske prepoznat u mirovnim misijama

  • Izvor: ATV
  • 29.05.2023. 11:51

Povodom Međunarodnog dana mirovnih snaga, 29. maja, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan uputio je čestitku policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske koji su angažovani u mirovnim misijama Ujedinjenim nacijama uz poruku da je MUP Republike Srpske opredijeljen da i u narednom periodu nastavi sa angažovanjem svojih kapaciteta u cilju doprinosa globalnom miru i stabilnosti.

“Međunarodni dan mirovnih snaga obilježava se kako bi se odala počast svim muškarcima i ženama koji su služili i služe u mirovnim misijama UN-a, zbog njihovog visokog nivoa profesionalizma, posvećenosti i hrabrosti, ali i da se iskaže čast i prisjeti se svih onih koji su dali živote za očuvanje mira”, rekao je Karan.

Karan je dodao da policijski službenici MUP-a Srpske već 23 godine (od 2000. godine) učestvuju u mirovnim misijama UN-a sa zadatkom pružanja podrške lokalnoj policiji.

Ona je ključni svjedok u slučaju masakra u

Ona je ključni svjedok u slučaju masakra u "Ribnikaru": Evo o čemu će je ispitati

"Do sada je na redovnim, poluprofesionalnim i profesionalnim pozicijama u UN mirovnim misijama Istočni Timor, Liberija, Kipar, Sudan, Južni Sudan, DR Kongo, Brindizi i Gvineja Bisao učestvovalo preko 100 pripadnika iz našeg Ministarstva, a trenutno se u misijama nalazi osam pripadnika (pet muškaraca u Južnom Sudanu i troje na Kipru). Pripadnici MUP-a Srpske ostvaruju zapažene rezulatate i njihov kvalitet je prepoznat u mirovnim misijama u kojima su angažovani. U prilog tome govori činjenica da su naša tri pripadnika bila i profesionalo angažovana u UN-u (Južni Sudan, Brindizi i Gvineja Bisao)”, dodao je Karan.

Karan je dodao da je upućivanje pripadnika u UN mirovne misije u svijetu je i naša međunarodna obaveza i strateški cilj. 

“Naši pripadnici imaju veliko iskustvo i upravo njihov angažman u kriznim područjima u svijetu i zapaženi rezultati pokazuju stepen stabilnosti i razvoja MUP-a Republike Srpske i visinu doprinosa koji naša policija daje na međunarodnom planu“, poručio je ministar Karan.

Tragedija na proslavi rođendana: Prevrnuo se čamac, poginule najmanje tri osobe

Tragedija na proslavi rođendana: Prevrnuo se čamac, poginule najmanje tri osobe