Pomoćnik direktora Doma zdravlja Banjaluka

Kasabašić: Slaba zainteresovanost za vakcinaciju

  • Izvor: ATV
  • 27.04.2022.19:36

Propada sve više vakcina protiv kovida jer interesa za vakcinaciju skoro da i nema. U banjalučkom domu zdravlja kažu da građani, najčešće, dolaze po treću dozu i da ih dnevno bude oko 30-ak. Prošle godine u ovo doba bilo ih je po hiljadu.

"Jako je opao interes za kovid vakcinaciju, vakcinaciju protiv kovida. Mi se trudimo da ne propadaju mada postoje višedozna pakovanja kada dođe pet zainteresovanih građana pa nam šesta doza fajzera propadne naravno, ali gledamo da u toj varijanti pozovemo nekoga koga znamo da treba primiti vakcinu, gledamo da je raspit što manji", rekla je Mirela Kasabašić, pomoćnik direktora Doma zdravlja Banjaluka. 

I u Institutu za javno zdravstvo kažu da je odziv na vakcinaciju slab. Do sada je propalo više od 730 hiljada vakcina jer im je istekao rok. Većinom su donacije Astra Zeneke. 

"Mi ne možemo biti sigurni da je pandemija gotova, u brojnim zemljama raste broj obljelih, ako dođe do porasta nama je kasno da tad dolazimo na buster dozu i da tada povećavamo obuhvat. Mi moramo biti spremni za slučaj da dođe", rekla je Jela Aćimović, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ipak, nije svugdje isto. U Trebinju je, u posljednjih mjesec dana, porastao interes za vakcinacijom. Najčešći razlozi su putovanja i odlazak na rad u inostranstvo. 

"Što se tiče zainteresovanosti za vakcinaciju u posljednjih mjesec dana u Trebinju je, da tako kažem, povećana zainteresovanost za vakcinaciju prvom dozom i trećom dozom. To više zbog specifičnosti našeg grada i blizine Dubrovniku gdje veliki broj naših sugrađana odlazi na rad i odmor", rekao je Radovan Todorović, pomoćnik direktora u JZU Dom zdravlja Trebinje.

Kažu i da u zadnje vrijeme građani najviše primaju kineski Sinofarm i Fajzer. Do sada nisu imali slučaj da im vakcina propadne zbog isteka roka. 

Tagovi: