Interpol raspisao potjernicu

Kojić: Hitno pronaći Mahmuljina i odmah ga izručiti BiH

 • Izvor: Srna
 • 26.01.2023.11:38

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je potrebno hitno pronaći ratnog komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i odmah ga izručiti BiH radi upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne na koju je pravosnažno osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima.

Kojić je rekao Srni da je krajnje neprihvatljivo da mjesec dana nakon raspisivanje Interpolove potjernice još nema odgovora gdje se nalazi Mahmuljin iako su ranije od Suda BiH postojale informacije da je na liječenju u Turskoj.

“Potuno je neprihvatljivo da, ako je već tada identifikovano gdje se nalazi lice koje je pravosnažno osuđeno, do danas Mahmuljin nije izručen BiH kako bi otišao na izdržavanje zatvorske kazne”, istakao je Kojić.

On ističe da sve što se dešava sa Mahmuljinom koji je pravosnažno osuđen za ratne zločine ne doprinosi povjerenju u pravosuđe u BiH i pravdi, odnosno pravnoj satisfakciji žrtava i njihovih porodica.

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije RBiH Sakib Mahmuljin pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Krajem novembra prošle godine Interpol je raspisao crvenu potjernicu za Mahmuljinom i za njim tragaju 194 zemlje. 

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.