ATV

Злочин над Србима

Којић: Српске судије да напусте Суд ако не буде прихваћена жалба за Јошаницу

 • Извор: СРНА
 • 21.09.2023. 09:46

Све судије из реда српског народа треба да напусте Суд БиХ ако не прихвати жалбу Тужилаштва на одбијање оптужнице за ратни злочин над Србима у Јошаници, јер ће у супротном бити саучесници у амнестирању злочинаца, изјавио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

"Ово је црвена линија преко које нећемо прећи. Уколико не буде прихваћена жалба коју ће, надам се, Тужилаштво уложити, јавно тражимо од свих судија из реда српског народа да напусте овај суд, јер ако остану и они ће за нас бити саучесници у амнестирању ових и оваквих злочинаца", рекао је Којић Срни.

Којић је истакао да Република Српска послије овога мора кренути у своју самосталност јер са оваквим судством, са Институтом за тражење несталих, овдје нема перспективу.

Суд БиХ одбио оптужницу за ратни злочин над Србима у Јошаници

Суд БиХ одбио оптужницу за ратни злочин над Србима у Јошаници

"Ми смо у БиХ угрожени и то је сваким даном све очигледније", нагласио је Којић.

Он је указао и да се опет показало да је БиХ земља апсурда будући да се прво из федералних медија сазнаје да је Суд БиХ одбио оптужницу за ратне злочине над Србима из Јошанице.

"Поново се показало да је овај Суд касапница за Србе, касапница за истину о страдању Срба и оружје против српских жртава. Да ли је могуће да се случај `Јошаница` доводи у питање? Ко се то дрзнуо да одбије оптужницу за један од највећих злочина над Србима у претходном рату?", упитао је Којић.

Којић је навео да је упозоравао да ће се и овај процес завршити као и случај "Орић", "Дудаковић" и остали у којима се амнестирају крвници и убице српске нејачи.

Погледајте реакцију Шакића након ослобођајуће пресуде за убиство Ћулума

Погледајте реакцију Шакића након ослобођајуће пресуде за убиство Ћулума

"Нећемо дозволити да и ово звјерство прође некажњено, нећемо дозволити да Комшићеве и Бећиревићеве квалификације жртава Јошанице као агресора буду важније од правде по којој касапи БиХ правосуђа морају почети да раде. Поручујемо БиХ правосуђу да или ће ови злочинци бити оптужени и осуђени или овог суда више неће бити", закључио је Којић.

Суд БиХ одбио је оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године, потврђено је Срни у Тужилаштву БиХ.

Из Тужилаштва су навели да ће се жалити на ову одлуку Суда који им је за то одредио рок од 24 часа.

"Вихор“ први пут ван Српске

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

"Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село, насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце, најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа жртва била је дјевојчица од двије године", саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:40 Емисија: На тапету (Р)

  Енергични и искусни тандем, Милијана Кос и Татјана Трнинић, под своју лупу ће ставити све.

 • 17:10 Емисија: На ивици терена (Р)

  Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.